Για αυταρχισμό κατηγορεί η ΕΛΜΕ Ροδόπης τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Θυελλωδώς φαίνεται ότι ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για τα Μουσικά Σχολεία της Θράκης, κι ας ακόμα βρισκόμαστε καταμεσής του καλοκαιριού και στο στάδιο της προετοιμασίας. Σε πεδίο αντιπαράθεσης, με πρωταγωνιστές τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη και τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ηλία Ιωαννάκη, εξελίχθηκε η διαδικασία ορισμού των Επιτροπών Επιλογής, που προορίζονται για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Η αντιπαράθεση αυτή οδήγησε στην απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Θέση στην ανωτέρω αντιπαράθεση παίρνει η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ροδόπης, η οποία χαρακτηρίζει αυταρχική τη δίωξη του κ. Ιωαννάκη, ενώ καλεί αμφότερες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια. Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Με έκπληξη και λύπη παρακολουθούμε την κλιμακούμενη αντιπαράθεση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. κ. Κεραμάρη με τον Δ/ντή του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου κ. Ιωαννάκη, με αφορμή τον ορισμό Επιτροπών Επιλογής (ΕΕ) στα Μουσικά Σχολεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης.

Η έκπληξή μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά η πρόταση των συναδέλφων μουσικών ειδικοτήτων (ΠΕ16) του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής δε λήφθηκε υπόψη, μολονότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε το αντίθετο και η Καλλιτεχνική Επιτροπή υιοθετούσε την πρόταση αυτή.

Επίσης, απορίας άξιο είναι γιατί η Καλλιτεχνική Επιτροπή τροποποίησε την αρχική της γνωμοδότηση (αρ. πρακτ. 22/07-06-2017), η οποία ταυτιζόταν με την πρόταση του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, με άλλη νεότερη διαφορετική (αρ. πρακτ. 26/19-06-2017). Ποιοι λόγοι επέβαλαν την τροποποίηση της αρχικής εισήγησης; Τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής είχαν επικοινωνία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης στο μεσοδιάστημα σχετικά με το ζήτημα αυτό;

Λύπη μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης με αφορμή την εύλογη αντίδραση του κ. Ιωαννάκη, επειδή η πρόταση του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής μολονότι αρχικά υιοθετήθηκε, κατόπιν για άγνωστους λόγους τροποποιήθηκε από την Καλλιτεχνική Επιτροπή, έσπευσε με αξιοπρόσεκτη βιασύνη να καλέσει σε απολογία δύο συνεχόμενες φορές τον Δ/ντή του Μουσικού Σχολείου της Κομοτηνής και να κινήσει ισάριθμες πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του, επιδεικνύοντας έναν, κατά τη γνώμη μας, υπερβάλλοντα βαθμό αυστηρότητας, που θα ταίριαζε σε αξιωματούχο προηγούμενων αυταρχικών κυβερνήσεων.

Εάν ο κ. Κεραμάρης νομίζει ότι όποιος υφιστάμενός του εκφράζει θεσμικά διαφωνία ή κριτική στις ενέργειες της προϊσταμένης αρχής, θα διώκεται πειθαρχικά, τότε διολισθαίνει σε αχρείαστη επίδειξη πυγμής και αυταρχισμό. Ο δημόσιοι υπάλληλοι σαφώς και είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στην προϊστάμενη αρχή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι πράξεις των προϊσταμένων θα μένουν στο απυρόβλητο και δε θα υπόκεινται σε κριτική. Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν υπήρξε κάποια λεκτική αστοχία στον διάλογο μεταξύ των δύο εμπλεκομένων, ο Περιφερειακός Διευθυντής, ως ανώτερος στην ιεραρχία, θα μπορούσε να καλέσει στο γραφείο του τον Διευθυντή του Μουσικού και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις αμφοτέρωθεν. Δεν είναι δυνατόν τέτοια προβλήματα να επιλύονται με πειθαρχικές διώξεις.

Ως συνδικαλιστικό όργανο των λειτουργών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τη θλιβερή αυτή υπόθεση, προασπίζοντας το δικαίωμα των συναδέλφων μας να ασκούν θεσμικά κριτική στις αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις των οργάνων διοίκησης στην εκπαίδευση και έχοντας ως κύριο μέλημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών μας και των νομίμων συμφερόντων των συναδέλφων μας.

Τέλος, καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια».