”Παρών” και πολιτικά ενεργός, δηλώνει ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και τέως υπουργός Γιώργος Πεταλωτής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ντίνο Παιδαράκη για το inkomotini.gr 

Ανακαλεί στη μνήμη του τις συμβουλές του πεθερού του, αειμνήστου πρώην δημάρχου Κομοτηνής, ενώ ερωτώμενος σχετικά, απαντά πως “σίγουρα έχω αδικήσει ανθρώπους, ή και φίλους ακόμη, όμως αυτό δεν έγινε συνειδητά”.

Ακόμη, σχολιάζει τις διεργασίες-ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, επισημαίνει ότι “τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους στους νέους και να αφήσουν πίσω τους τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες οι οποίες ευθύνονται για τη δημιουργία της κρίσης”, και υπογραμμίζει πως “η φανέλα της Εθνικής Ελλάδος πρέπει να φορεθεί από όλο το πολιτικό σύστημα, το οποίο οφείλει να κάνει έναν ειλικρινή διάλογο σε δημόσιο επίπεδο”.

Ερωτηθείς δε για τις ανάγκες και τις προοπτικές της Θράκης, τονίζει εμφατικά ότι “το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά νυχτωμένο” για το τι συμβαίνει στη Θράκη, χαρακτηρίζει “πλούτο” τις ιδιαιτερότητες και τις ισορροπίες της περιοχής, και κατακεραυνώνει τους κινδυνολόγους: “Στη Θράκη χρειάζεται μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Η κινδυνολογία που διασπείρεται κάνει μόνο ζημιά”.

Τέλος, ο Γ. Πεταλωτής μας “αποκαλύπτει” οτι ξεκινά μεταπτυχιακό στον τομέα της ιατρικής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να έχει σήμερα ο νέος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική; Είναι ελκυστικός πλέον ο χώρος της πολιτικής;

Είναι γεγονός σήμερα ότι η πολιτική δεν αποτελεί ελκυστικό πεδίο για τον νέο. Έχει απαξιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κυρίως από τους νέους, οι οποίοι στερούνται οραμάτων. Από την άλλη όμως ο νέος σήμερα οφείλει και στη γενιά του και στον εαυτό του, να αντισταθεί σε όλον αυτόν τον αρνητισμό που υπάρχει, και την αμφισβήτησή του να τη μετατρέψει σε ενέργεια και να ασχοληθεί ο ίδιος με όλα αυτά που αμφισβητεί. Οι νέοι σήμερα πρέπει να πιάσουν τη ζωή από το σημείο που την αφήσαμε κάποιοι, και να την αλλάξουν προς όφελος όλων μας. Η εύκολη και ασφαλής διαμαρτυρία που επιλέγουν κάποιοι, δεν οδηγεί πουθενά. Οι πολιτικές δυνάμεις από την άλλη, έχουν αντιληφθεί πλέον τις ευθύνες και τα λάθη του παρελθόντος που τους αναλογούν, και έχουν πειστεί ότι πρέπει να επιτρέψουν σε νέους ανθρώπους να εμπλακούν στον χώρο της πολιτικής. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους στους νέους.

Εσείς πώς βρεθήκατε σ΄ αυτόν το χώρο; Τι σας «τράβηξε» στην πολιτική;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν μεγάλωσα με το όραμα να γίνω πολιτικός. Το επάγγελμα που ασκώ, η δικηγορία, έχει σχέση με τον δημόσιο λόγο, την κοινωνία, τους πολίτες· τον ίδιο τον άνθρωπο. Από νωρίς, όντας μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά. Κατόπιν πέρασα στην τοπική αυτοδιοίηκηση ως νομαρχιακός σύμβουλος, και εν συνεχεία εκλέχτηκα πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης. Διαπίστωσα έτσι ότι η επαφή με τα κοινά είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και χωρίς να έχω κάποια έντονη επαφή με κομματικούς μηχανισμούς και πολιτικά κατεστημένα, έθεσα υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ και οι πολίτες της Ροδόπης με εξέλεξαν βουλευτή τους.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε όταν κληθήκατε να διαχειριστείτε την πολιτική εξουσία και μάλιστα ως επικεφαλής Υπουργείου; Ήταν η νοοτροπία των πολιτών;

Όταν κλήθηκα να διαχειριστώ πολιτική εξουσία ως ο προϊστάμενος κάποιου χαρτοφυλακίου, ήμουν από τους τυχερούς-άτυχους γιατί έπεσα στην πιο δύσκολη πολιτικά περίοδο της χώρας. Εκεί διαπίστωσα ότι ο τρόπος που πολιτευόμασταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Έπρεπε να αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος – τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και της κοινωνίας – οι οποίες ευθύνονται για τη δημιουργία της κρίσης, και να κάνουμε μια βαθιά και ειλικρινή αυτοκριτική.

Οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητά τους, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν τους Έλληνες πολιτικούς διεφθαρμένους. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο. Συνέχεια έρχονται στο φως σκάνδαλα. Υπάρχει σαφώς η αίσθηση ότι πολλά από αυτά έχουν συγκαλυφθεί. Για τον χώρο της Δικαιοσύνης επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το θέμα της διαφθοράς είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα της χώρας μας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι. Είναι στο χέρι των πολιτικών δυνάμεων να δείξουν και να αποδείξουν ότι όλοι δεν είναι ίδιοι, κυρίως θεσμικά. Πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί, κάποιους από τους οποίους προλάβαμε και κάναμε όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, όπως η «Διαύγεια», η «Ηλεκτρονική Διαβούλευση», το «Πόθεν Έσχες», ο «Οικονομικός Εισαγγελέας», θεσμοί που να εγγυώνται απέναντι στον πολίτη, τόσο την καταπολέμηση της διαφθοράς όσο και την πάταξη της διαπλοκής. Η θεσμική θωράκιση λοιπόν θα βοηθήσει για την αναστροφή αυτού του κλίματος.

Ποιά θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη παθογένεια του πολιτικού συστήματος σήμερα;

Είναι το έλλειμμα πνεύματος συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Το πολιτικό σύστημα της χώρας οφείλει να κάνει έναν ειλικρινή διάλογο σε δημόσιο επίπεδο, πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις και αρχές.

Είναι λοιπόν σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη για τα πολιτικά κόμματα να «φορέσουν» τη φανέλα της «Εθνικής Ελλάδος»;

Έτσι ακριβώς είναι. Η «φανέλα» της «Εθνικής» πρέπει να «φορεθεί» από όλους. Το πολιτικό σύστημα οφείλει και πρέπει να έχει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσετε;

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έχω απογοητευτεί σε ανθρώπινο επίπεδο, τόσο από την κατάσταση που έχει προκύψει στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά και από την προσωπική  πολιτική μου πορεία και συμπεριφορά. Συνειδητά πιστεύω ότι οφείλω να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κοινά, αλλά και με την επιστήμη μου, που εξακολουθώ να τη βρίσκω ιδιαιτέρως ελκυστική.

Ποιος είναι ο ήρωάς σας από την καθημερινότητα;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους θαυμάζω πραγματικά. Άνθρωποι που δεν έχουν σταματήσει να αγωνίζονται ποτέ, άνθρωποι που συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά. Είμαι  πλέον καχύποπτος στο να θεοποιώ πρόσωπα, είτε πολιτικά είτε κοινωνικά. Είναι γεγονός πάντως ότι σε απλούς και καθημερινούς ανθρώπους βρίσκω σημεία βαθύτητας σοφίας και σοβαρού στοχασμού, που πολλοί προβεβλημένοι δεν μπορούν ούτε να το διανοηθούν.

Χρόνος ελεύθερος υπάρχει; Και αν υπάρχει, πώς τον αξιοποιείτε;

Τώρα πλέον, πολύ περισσότερος απ’ ότι στο παρελθόν. Υπάρχει χρόνος για πολύ περισσότερο διάβασμα. Τα social media επίσης αποτελούν μια δημιουργική ενασχόληση, καθώς μου δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνώ και να ανταλλάσσω απόψεις και σκέψεις με τους πολίτες.

Ποιά είναι η σημαντικότερη συμβουλή που σας έχουν δώσει και από ποιον τη δεχτήκατε;

Συμβουλές έχω δεχτεί πολλές και από πολλούς. Από δικηγόρους, από πολιτικούς, από συγγενείς και φίλους. Μεγαλώνοντας όμως, οι περισσότερες συμβουλές που μου έρχονται στο μυαλό είναι από τον πατέρα μου. Συμβουλές που σε μικρότερη ηλικία απέρριπτα, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης πάντα. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο από την άλλη, οι συμβουλές που μου έδινε ο πεθερός μου, ο Ανδρέας Στογιαννίδης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου Κομοτηνής, είναι αυτές που αποτελούν για μένα φάρο και οδηγό στην ενασχόλησή μου με την πολιτική.

Ο  Γιώργος Πεταλωτής θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από κάποιον;

Από πολλούς. Όσο μεγαλώνουμε και κατασταλάζουμε, σκεφτόμαστε ξανά συμπεριφορές του παρελθόντος και της πορείας μας. Προσωπικά αισθάνομαι ενοχές απέναντι στην οικογένειά μου επειδή έχω αφιερώσει ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου μου μακριά της λόγω της ενασχόλησής μου με την πολιτική. Σίγουρα έχω αδικήσει ανθρώπους, ή και φίλους ακόμη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν τους αδίκησα συνειδητά.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας, τι θα ήταν αυτό;

Σίγουρα δεν θα άλλαζα την οικογενειακή μου κατάσταση. Την αφοσίωση και αγάπη που εισπράττω από αυτήν. Η στήριξη της συζύγου και της κόρης μου είναι αξίες ανεκτίμητες και αναντικατάστατες για μένα. Αυτό που θα έκανα, θα ήταν να συμπληρώσω τις γνώσεις μου. Ήδη ετοιμάζομαι να ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό που δεν έχει σχέση ούτε με την πολιτική αλλά ούτε και με τη νομική επιστήμη. Αφορά στον χώρο της ιατρικής.

Κλείνοντας και συμπυκνώνοντας τον πολιτικό σας λόγο, θα ήθελα να μας δώσετε τη δική σας προσέγγιση και διάσταση για την περιοχή της Θράκης. Τι πρέπει να προσέξει το πολιτικό σύστημα, ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετηθούν;

Δυστυχώς πολλές φορές οι πολιτικοί αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης μεταφέρουν μια εικόνα και ένα κλίμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τους δικαιολογώ από την οπτική ότι δεν έχουν ζήσει στη Θράκη και δεν γνωρίζουν  τις ιδιαιτερότητες και τις ισορροπίες που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτές οι ιδιαιτερότητες όμως αποτελούν και τον πλούτο της περιοχής. Το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά νυχτωμένο για το τι συμβαίνει στη Θράκη. Ακόμη και στις εκλογικές αναμετρήσεις, είχε βρει την πεπατημένη. Η μειονότητα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, και ο χριστιανικός πληθυσμός ψήφιζε ΝΔ. Αυτό το δίπολο λειτουργούσε πολύ στρεβλά και δεν απέδιδε την πραγματική βούληση της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την ίδια πρακτική. Αυτή η πρακτική λοιπόν πρέπει να σπάσει. Ο λόγος πια είναι στην τοπική κοινωνία, που πρέπει να δείξει στα κόμματα ότι η Θράκη δεν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για τη χώρα μας, αλλά χρειάζεται στήριξη από όλο το πολιτικό σύστημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την άλλη πρέπει να παίξει και αυτή τον ρόλο της προς αυτήν την κατεύθυνση. Στη Θράκη χρειάζεται μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Οι κορώνες που σηκώνονται για την περιοχή, έχουν αφετηρία ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα για τον τόπο αυτό. Η κινδυνολογία που διασπείρεται κάνει μόνο ζημιά.

Η τελευταία θεματική αφορά τις διεργασίες και ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στον χώρο Σοσιαλδημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τι συμβαίνει λοιπόν στον πολιτικό σας χώρο;

Ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας πλήρωσε το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος κατά την εκδήλωση της κρίσης. Μια κρίση που δεν ξεκίνησε το 2009· την περίοδο 2007-2009 υπήρξε ένας τεράστιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ένα τεράστιο έλλειμμα, που έκρυβε η Κυβέρνηση Καραμανλή κάτω από το χαλί. Όταν αναλάβαμε εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης με τις συνέπειες που όλοι πια γνωρίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Με πολύ τεχνητό τρόπο χρεωθήκαμε τα πάντα, και από την Αριστερά, και από τη Δεξιά. Αυτός ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας λοιπόν, μπορεί σήμερα να είναι εκλογικά αδύναμος και απαξιωμένος πολιτικά, έχει όμως εκείνες τις δυνάμεις και εκείνες τις προτάσεις, που με προμετωπίδα τη μετριοπάθεια και τη σοβαρότητα μπορεί ξανά να πρωταγωνιστήσει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να δώσουμε ένα πολύ θετικό στίγμα στην κοινωνία. Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε πάλι μαζί, με ανθρώπους που πιστεύουν σ’ αυτόν το χώρο.