«Παρχάρια» Ροδόπης για 13η χρονιά

«Παρχάρια» Ροδόπης για 13η χρονιά

entypo_2014_exofylloΚάθε χρόνο από το 2002, ο Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», αναβιώνει στον ορεινό όγκο της Ροδόπης το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια», που πλαισιώνεται κυρίως από χορευτικές, θεατρικές και παλαιστικές εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και λαϊκών δρωμένων και προσφορά εδεσμάτων.

Οι φετινές εκδηλώσεις, «Παρχάρια 2014» περιλαμβάνουν τις δράσεις:

Παρασκευή 9 Μαΐου, Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής,  Ώρα 20:00

Παιδική θεατρική παράσταση «Ο Διογένης ιλάζ άμα ‘κι δακ», στην ποντιακή διάλεκτο. Το κείμενο αποτελείται από διδάγματα – ρήσεις του γνωστού φιλοσόφου από την Σινώπη του Πόντου, του Διογένη του Κυνικού, μεταφρασμένα στα Ποντιακά και προσαρμοσμένα στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, σε επιμέλεια της Όλγας Αυγητίδου και σκηνικά της Άννας Πιτέλινα. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Σάββατο 10 Μαΐου, Γέφυρα του Βοσκού, Ώρα 11:00

Περιβαλλοντική δράση – καθαρισμός του χώρου των Παρχαρίων στην τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού στη Νυμφαία, και δεντροφύτευση του περιβάλλοντα χώρου.

Κυριακή 11 Μαΐου, Γέφυρα του Βοσκού, Ώρα 9:00

Αναβίωση «Παρχαρίων»: Φεστιβάλ παραδοσιακού ποντιακού χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα, επίδειξη παρασκευής και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του συλλόγου, επίδειξη παραδοσιακής πάλης, παραδοσιακό γλέντι.

Τα «Παρχάρια» Ροδόπης έχουν γίνει πλέον παράδοση για τη Θράκη, μιας και το Παρχάρι αποτελεί τον μοναδικό δασικό χώρο αναψυχής στην ορεινή Ροδόπη. Ήδη στην τοποθεσία δεσπόζει το εξωκκλήσι που χτίστηκε από τα μέλη του Συλλόγου κατά τα πρότυπα του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, με το καμπαναριό του κατά τα πρότυπα της Αγιά Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης, και απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δασικού χωριού στα πρότυπα των Παρχαροχωρίων του Πόντου, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το πολεμικό μουσείο του Οχυρού της Νυμφαίας θα αποτελεί έναν ακόμη τουριστικό προορισμό.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood