Το πρώτο γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο παραμύθι, «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον», του Κοσμά Τσίναλη, ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στο αναγνωστικό κοινό.

Η πρώτη παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του συγγραφέα, την Άψαλο Αριδαίας, από το δημοτικό σχολείο του χωριού και τον τοπικό πολιτιστικό-μορφωτικό σύλλογο, και υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργου Ράπτη, ο οποίος προλόγισε  μιλώντας με θερμά λόγια για τον συγγραφέα.

Σημαντικές γνώσεις με την εισήγησή της με θέμα  «Η ποντιακή διάλεκτος: Για να μην αποτελεί παρελθόν», έδωσε η φιλόλογος και εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου κ. Αναστασία Μαχαιρίδου, συγκινώντας μάλιστα τους παριστάμενους στην κατάμεστη αίθουσα, που παρακολούθησαν την εκδήλωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑποσπάσματα από το παραμύθι ανάγνωσε η κ. Ροζαλία Γαβριηλίδου, με τη μουσική υπόκρουση του Διογένη Αϊνατζή, ο οποίος μίλησε για τον ψηφιακό δίσκο (cd) που συνοδεύει το βιβλίο, και το μουσικό όργανο, την κεμετζέν, που τόσο καλά γνωρίζει.

Παρούσα στο πάνελ ήταν και η Σοφία Τσοπλακτσόγλου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της για την εικονογράφηση του βιβλίου.

Ο συγγραφέας, συγκινημένος επίσης, αναφέρθηκε στα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτό το «όνειρο» όπως χαρακτήρισε το έργο του, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την πραγματοποίησή του, και υπόγραψε αφιερώσεις σε βιβλία.