Το Λαύριο Αττικής ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδεύουσας παρουσίασης του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη “Θράκη: το επόμενο βήμα…”. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, παρουσία του τοπικού Μητροπολίτη κ. Νικόλαου που κατάγεται από την Αδριανούπολη, καθώς και του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ κ. Φράγκου Φραγκούλη, οι οποίοι εξήραν τη συγγραφική πρωτοβουλία του πρώην υπουργού.

Το παρών επίσης έδωσαν ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος ο οποίος χρηματοδοτεί τη μετάφραση του βιβλίου υποσχόμενος ταυτόχρονα να στηρίξει τη Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, η πρέσβειρα του Ολυμπισμού Κατερίνα Παναγοπούλου που στο παρελθόν είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γηπέδου Σαππών “Καλλιπάτειρα”,  ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γιώργος Πρεβελάκης που επισήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Θράκης, ο πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο πρώην υπουργός οικονομικών επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, Πέτρος Δούκας, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο Διευθυντής του Think Tank Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Ερευνών RIEAS Γιάννης Νομικός, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης της εφημερίδας «Βορεινή», Νίκος Παπαδόπουλος.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην ομιλία  του εξήγησε πως επέλεξε το Λαύριο για δύο λόγους: Πρώτον, για να τιμήσει τον θρακιώτικης καταγωγής τοπικό Μητροπολίτη «ο οποίος με την ισχυρή πνευματική παρέμβασή του μπορεί να ενισχύσει τον ενημερωτικό μας πανελλαδικό αγώνα για τη Θράκη», και δεύτερον, γιατί στο Λαύριο βρίσκεται όπως είπε «η προέκταση του χωριού μου, του Δήμου Μαρώνειας, η Νέα Μαρώνεια, που ιδρύθηκε στους αρχαίους χρόνους μεταφέροντας στην Αττική την τεχνογνωσία των Θρακών στην εξόρυξη και στο εμπόριο. Αυτόν τον δρόμο της ιστορίας ξαναβαδίσαμε για να σας ενημερώσουμε και να σας κινητοποιήσουμε για τη Θράκη».