Τις βασικές αρχές και την οργανωτική δομή του υπό κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τη φιλοσοφία, τη δομή, τους Συντονιστές, και τα στελέχη που απαρτίζουν το Συμβουλευτικό Σώμα της παράταξης, παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος και υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα κ. Κωστής Χατζηδάκης. Από τη μεριά του, ο Γραμματέας Προγράμματος κ. Γιώργος Στεργίου, παρουσίασε τις ομάδες εργασίας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, συνδιαμορφώνουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία, με άξια στελέχη της εργασίας, της επιστήμης, της αγοράς, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι προτεραιότητές μας ορίζονται από πέντε λέξεις κλειδιά: την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την αριστεία, την αξιοπιστία και την ανάπτυξη. Δεσμεύθηκα προεκλογικά για μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα ακούει την κοινωνία. Για μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα λειτουργεί με ανοιχτές πόρτες. Για μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα παράγει πολιτική για τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Δεσμεύθηκα επίσης, για τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ακριβώς αυτό υποδηλώνει. Δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται σε κλειστά γραφεία, μέσα από μια στενή ομάδα κομματικών στελεχών. Ο σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή η χώρα, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει τεχνοκρατική αρτιότητα με μια ειλικρινή και ουσιαστική προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμά μας έχει ως θεμέλιο τις δυο αξίες τις οποίες η Νέα Δημοκρατία συστηματικά, από την ίδρυσή της υπηρετεί: τις αξίες της ελευθερίας και τις αξίες της αλληλεγγύης. Προτεραιότητές μας παραμένουν το τρίπτυχο επενδύσεις / χαμηλή φορολογία / δουλειές – δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αλλά αυτό το τρίπτυχο θα υποστηρίζεται και μέσα από μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική η οποία θα έχει στο επίκεντρό της το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το καλύτερο εργαλείο το οποίο διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Και βέβαια, το πρόγραμμά μας θα δώσει μεγάλη σημασία στα ζητήματα της Παιδείας, θα δώσει μεγάλη σημασία στα ζητήματα της ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης, θα δώσει βέβαια και μεγάλη σημασία στη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, της θεσμικής της ανασυγκρότησης. Προτάσεις οι οποίες θα καταλήγουν και σε ένα τελικό σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού χάρτη της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους επτακόσιους περίπου εμπειρογνώμονες, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έστειλαν βιογραφικά προκειμένου να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Τελειώνοντας, για ένα πράγμα μπορώ να δεσμευθώ:

ΝΔ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΟι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι εφαρμόσιμες. Θα είναι ρεαλιστικές. Δεν θα διακατέχονται από τον εύκολο λαϊκισμό του παρελθόντος, όπου δυστυχώς αντιπολιτεύσεις με πολύ μεγάλη ευκολία συμπεριλάμβαναν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων αδιακρίτως, χωρίς να αξιολογούν αυτοί που έγραφαν αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα, αν αυτές οι προτάσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Εμείς αυτό το σφάλμα δεν θα το επαναλάβουμε. Και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε ότι τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή με τον λαϊκισμό του παρελθόντος και οτι μεταθέτουμε τη συζήτηση στο πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το πώς δίνουμε ουσιαστικές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να κλαίμε ως χώρα και ως έθνος πάνω από το χυμένο γάλα της κρίσης. Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την περιδίνηση. Έχει έρθει η ώρα να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πώς με ρεαλισμό και δημιουργικότητα θα κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θα αναδείξει το πρόγραμμά μας. Δεν θα υποσχεθούμε λαγούς και πετραχήλια. Θα παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων και να επαναφέρει την αισιοδοξία στον τόπο μας».

ΟΙ 7 «ΣΟΦΟΙ» ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ που θα παρακολουθούν την κατάρτιση του προγράμματος.

Μιχάλης Αργυρού, Γιώργος Γεραπετρίτης, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Νέλη Κάτσου, Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, Θεόδωρος Πελαγίδης, Νίκη Τζαβέλα.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ – ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας / Χρήστος Σκλαβούνης.

Ψηφιακή οικονομία, μακροοικονομία, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, επενδύσεις-ρευστότητα, βιομηχανία-εξωστρέφεια, πρωτογενής τομέας, αγορά, τουρισμός, ναυτιλία, περιφερειακή ανάπτυξη, ενέργεια, καινοτομία, περιβάλλον, υποδομές-μεταφορές,

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: Μικρή και καλύτερη κυβέρνηση, Ενίσχυση ασφάλειας και αισθήματος δικαίου / Σπύρος Βλαχόπουλος.

Δημόσια διοίκηση & Αυτοδιοίκηση, διαφάνεια, μετανάστευση, δικαιοσύνη, δημόσια, τάξη, πολιτική προστασία.

ΑΡΙΣΤΕΙΑ: Η εμπέδωση των αξιών είναι ζήτημα παιδείας / Γιώργος Ιωάννου.

Έρευνα, τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τεχνική εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτισμός.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ: Μια Ελλάδα που «μετράει» στην Ευρώπη / Γιώργος Σαββαΐδης.

Εξωτερική πολιτική, άμυνα, απόδημος ελληνισμός, ευρωπαϊκή πολιτική.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Προστασία των αδυνάμων / Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κοινωνική πρόνοια, υγεία, δικαιώματα, εργασιακά, ασφαλιστικό.