Μετά την έγκριση του προγράμματος παρουσίασης-προώθησης του ελληνικού κρασιού σε Μόντρεαλ και Τορόντο του Καναδά, Σικάγο και Χιούστον των ΗΠΑ, και Σίδνεϊ, Αδελαΐδα και Μελβούρνη της Αυστραλίας, προϋπολογισμού 5,2 εκ. ευρώ, τη διετία 2017-2018, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε με απόφαση του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου, στην έγκριση ακόμη 4,8 εκ. ευρώ για ανάλογες ενέργειες σε Βραζιλία, Ρωσία, Νορβηγία, Ελβετία, Ινδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Οι δράσεις εντάσσονται στην υλοποίηση από το ΥπΑΑΤ του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,8 εκ. ευρώ αφορούν δημόσια δαπάνη (κοινοτική και εθνική συμμετοχή), ενώ τα υπόλοιπα, ιδία συμμετοχή των δικαιούχων.

Οι δράσεις αφορούν συμμετοχή σε εκθέσεις διεθνούς σημασίας και αναγνωρισιμότητας, πραγματοποίηση στοχευμένων γευσιγνωσιών και παρουσιάσεων των ελληνικών οίνων σε επαγγελματίες και καταναλωτές, επιχειρηματικά ταξίδια αγοραστών στη χώρα μας με σκοπό την ενημέρωση για τα ελληνικά αμπελοτόπια και τη διαδικασία παραγωγής οίνου, και τέλος, ενημερωτική εκστρατεία με καταχωρήσεις στον έντυπο και παρουσιάσεις στον ηλεκτρονικό τύπο για τους ελληνικούς οίνους ποιότητας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, οι προωθητικές αυτές ενέργειες που ενισχύονται από το ΥπΑΑΤ έχουν στόχο την αύξηση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία των εξαγωγών μας στις χώρες-στόχους, αλλά και την επανατοποθέτηση των ελληνικών οίνων σε υψηλότερα τμήματα των αγορών. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται μια από τις πολιτικές του υπουργείου μας που είναι να προσδώσουμε στο ελληνικό κρασί υψηλότερη προστιθέμενη αξία, γεγονός που θα είναι προς όφελος τόσο του Έλληνα αμπελοκαλλιεργητή και οινοποιού, όσο και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».