Προτάσεις στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών, για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις παραλίες Φαναρίου και Μέσης, έχει καταθέσει εδώ και δύο περίπου μήνες η δημοτική αρχή Κομοτηνής.

Για το ίδιο θέμα, είχε εκδώσει ανακοίνωση με προτάσεις της και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής, κ. Φελίνα Καζάκου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνει: “Εδώ και δύο περίπου μήνες, πριν από την παρέμβαση της κ. Καζάκου, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες υποβολής πρότασης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση του καθενός. Το δημοτικό συμβούλιο θα ενημερωθεί όταν ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία, και θα τεθεί προς έγκριση από το όργανο. Πριν υποβάλει κανείς μια πρόταση, δεν του έρχεται … επιφοίτηση, θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες. Εμείς από τις 8 Δεκεμβρίου είμαστε σε επικοινωνία και αλληλογραφία με τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος και με την ΕΤΑΔ. Η αντιπολίτευση είναι καλό να έχει ιδέες και να καταθέτει προτάσεις, αλλά πριν τις δημοσιοποιεί καλό επίσης είναι να ενημερώνεται για το τι κάνει η διοίκηση και οι υπηρεσίες του Δήμου για το εκάστοτε θέμα”.

“Ένα βήμα μπροστά στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα”

Υπερθεματίζοντας μάλιστα ο κ. Πετρίδης, υπογραμμίζει: “Χωρίς να περιμένουμε την προκήρυξη του προγράμματος, καινοτομήσαμε ήδη από πέρσι το καλοκαίρι εγκαθιστώντας το seatrack για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα της ακτής Φαναρίου. Για το ερχόμενο καλοκαίρι, δε, έχουμε προγραμματίσει και επιπλέον εγκαταστάσεις για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του. Με την πρότασή μας στο εν λόγω πρόγραμμα, θα παρέμβουμε συνολικά σε πέντε σημεία των παραλιών – τρία στην Αρωγή και δύο στη Μέση. Ειδικότερα, πρόκειται να προμηθευτούμε και να τοποθετήσουμε διαδρόμους, αποδυτήρια, τουαλέτες, κ.λπ. που θα καταστήσουν απόλυτα φιλικές τις παραλίες αυτές στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες της περιοχής μας με προβλήματα κινητικότητας. Εμείς θα καταθέσουμε αυτή την πρόταση, και συγχρόνως θα περιμένουμε και την ΕΤΑΔ – εάν δηλαδή τελικά δεν καταθέσει πρόταση για την περιοχή που είναι στην αρμοδιότητά της, να μας εκχωρήσει το δικαίωμα να καταθέσουμε εμείς πρόταση”.

“Πρωταθλητής στις εντάξεις έργων στο Interreg ο Δήμος Κομοτηνής”

Παράλληλα ο κ. Πετρίδης επισημαίνει: “Ο Δήμος Κομοτηνής και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι πρωταθλητές, και προκαλώ να αποδείξει κάποιος το αντίθετο, στην έγκριση έργων στο interreg. Σε πέντε έργα συνολικά συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής και οι επιχειρήσεις του. Κανένας άλλος δημόσιος φορέας στη βόρεια Ελλάδα δεν συμμετέχει σε τόσο μεγάλο αριθμό έργων. Επίσης ήδη η ΔΕΥΑΚ έχει εντάξεις έργων, κάποια έχουν δημοπρατηθεί και κάποια υλοποιούνται ακόμα από τη νέα προγραμματική περίοδο και από άλλα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, του interreg κ.τ.λ., εννέα συνολικά έργα 36 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Δήμος Κομοτηνής μετά την ιστορία με τα 8,5 εκατομμύρια που “χάθηκαν”, αυτό που υποσχεθήκαμε είναι ότι θα βρούμε τα λεφτά για να κάνουμε τα έργα από αλλού και ήδη τα υλοποιούμε μέσω της ΟΧΕ. Είναι τουλάχιστον άδικο και υποδηλώνει κακή ενημέρωση από την αντιπολίτευση, να προσάπτουμε στον Δήμο Κομοτηνής ότι χάνει ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων”.