Παρεμβάσεις Ιλχάν Αχμέτ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων και επίδομα πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ

Κοινοβουλευτικές ενέργειες για ζητήματα αιχμής της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΗ 4
Σε δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που αφορούν ζητήματα αιχμής της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, προέβη  ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.
Η πρώτη αφορά στην επανακατάθεση της Ερώτησης για τις αποζημιώσεις 94 κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων το 2014 (!). “Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να αγνοεί το ζήτημα”, αναφέρει ο βουλευτής, ο οποίος την πρώτη Ερώτηση για το θέμα την είχε καταθέσει στις 17 Οκτωβρίου του 2017, αλλά όπως ο ίδιος σκωπτικά σημειώνει “το αρμόδιο υπουργείο ξέχασε να απαντήσει”. Πλέον με τη διαδικασία της Επίκαιρης Ερώτησης ο αρμόδιος Υπουργός υποχρεούται εκ του Κανονισμού της Βουλής να παρουσιαστεί στη Βουλή και να απαντήσει εντός δύο εβδομάδων.

Το δεύτερο θέμα αφορά σε κατάθεση Ερώτησης για το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ για τους εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ. Ο βουλευτής υπενθυμίζοντας ότι “η κ. Αχτσιόγλου είχε προβεί σε δήλωση στις 8 Μαρτίου ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι”, εντούτοις επικαλείται πληροφορίες που “επιμένουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο τελικά η υπουργική απόφαση να αναφέρεται σε ανέργους κατά την ημέρα έκδοσής της, πράγμα που θα σημάνει ότι θα εξαιρεθεί από την καταβολή του επιδόματος η συντριπτική πλειοψηφία των πρώην εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων”. Και συμπληρώνει: “Επειδή λοιπόν δεν έχουμε ως στόχο να κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά εκ των υστέρων την οργή των εργαζομένων από μία πιθανή αρνητική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο, σπεύδουμε σήμερα και πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης από την κ. υπουργό, να ζητήσουμε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με την κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια”.

Η Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου για τος αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014: “Από τις 18-12-2014 η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ απέστειλε προς την Διεύθυνση Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου σας τις επικαιροποιημένες καταστάσεις με τους δικαιούχους αποζημιώσεων από την καταστροφική ζωονόσο της ευλογιάς των προβάτων στην Π.Ε. Ροδόπης. Έκτοτε, οι 94 δικαιούχοι αποζημίωσης που καταγράφονται στο με αριθμό πρωτοκόλλου 1892/178359/18-12-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, παραμένουν απλήρωτοι, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την τεράστια καταστροφή που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο. Ερωτάσθε: Πότε τελικά θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι- δικαιούχοι αποζημιώσεων της Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν κατά το έτος 2014 από την ζωονόσο της ευλογιάς των προβάτων και παραμένουν απλήρωτοι από τότε, παρά τις κατά καιρούς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που τούς έχουν δοθεί;”.

Η Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος 1.000 ευρώ σε πρώην εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ: “Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο σας στις 8 Μαρτίου 2018, «H Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε 12 νέες αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους χιλίων ευρώ σε 1.592 ανέργους πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση, των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι εδρεύουσες και στο νομό Ροδόπης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Ανώνυμη Εταιρεία» σε 520 άτομα και «SHELMAN (ΣΕΛΜΑΝ) Α.Ε.» σε 391 άτομα». Παρ’ όλα αυτά και εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης, πρόσφατα οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί με έγγραφο του Υπουργείου σας ότι το έκτακτο αυτό βοήθημα των 1.000 ευρώ θα αφορά μόνο όσους εκ των πρώην εργαζομένων αυτών των εταιριών θα ήταν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ. Εάν αυτή η πληροφορία ευσταθεί, θα σημάνει ότι ακόμα και μια παροδική απασχόληση για έναν εργαζόμενο την προηγούμενη δημοσίευσης του ΦΕΚ, μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια ανεργίας και ενώ παραμένει εργασιακά ενεργός, τον αποκλείει αυτομάτως του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ. Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε: α) Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή σας ότι θα λάβουν το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 1.000 ευρώ και οι 520 πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ καθώς και οι 391 συνάδελφοί τους της SHELMAN (ΣΕΛΜΑΝ); β) Υφίσταται πράγματι όρος της μη απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος στους συγκεκριμένους πρώην εργαζομένους, σε περίπτωση που την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ δεν θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και ότι η απογραφή των δικαιούχων θα γίνει εντέλει από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ οι οποίες και θα αποφασίσουν βάση υπουργικής απόφασης ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι να λάβουν το επίδομα;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood