Το θέμα της αξιοποίησης της αγροτικής γης που ανήκει στην Εκκλησία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων αγροτικών εκτάσεων με στόχο τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας, έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου, και στην οποία παραβρέθηκαν ακόμη ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος και ο Υφυπουργός Επικρατείας – παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η παραγωγική και υποστηρικτική χρήση των εκτάσεων αυτών προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής οικονομίας», ενώ όσον αφορά τα ζητήματα κυριότητας των εκτάσεων, σημείωσε πως «αποτελούν αντικείμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης των δασικών χαρτών και του εθνικού κτηματολογίου».

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, «ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά σχολάζουσες, σήμερα, εκκλησιαστικές εκτάσεις, με κύριες κατευθύνσεις τη διευκόλυνση των νέων αγροτών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων», και τούτων δοθέντων, «στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος με την Εκκλησία θα συνεχιστεί».