O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, «στόχος των εκδηλώσεων είναι η διατήρηση και η προβολή της ποντιακής παράδοσης σε όλες της τις μορφές ως ένα κομμάτι του πολιτιστικού κολλάζ της πολυπολιτισμικής Θράκης».

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις 17 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το «2ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από έναν διαγωνισμό μαγειρικής που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου στις 8 μ.μ., με κριτές, καταξιωμένους επαγγελματίες οι οποίοι είναι αρωγοί και υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, αλλά και το κοινό.

Η «Κερασούντα και το Γρας» απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία αλλά και σε όποιον ιδιώτη επιθυμεί να διαγωνιστεί.

Όροι συμμετοχής

 1. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο  φαγητό – έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.

2.Το φαγητό – έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.άλ.).

 1. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
 2. Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
 3. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
 4. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του,  με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κλπ),  όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί – πχ πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Επίσης θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και τέλος να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού – εδέσματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο έντυπο των εκδηλώσεων που θα εκδοθεί με  επιμέλεια του Συλλόγου μας.

Κριτήρια αξιολόγησης συνταγών

 Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Παρουσίαση πιάτων
 • Γεύση παρασκευασμάτων
 • Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία)

 Διαδικασία διαγωνισμού

 Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού το δοκιμάσουν θα βαθμολογούν και όλα αυτά θα γίνονται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και στο οποίο ταυτόχρονα θα μοιράζεται φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει τις καλύτερες συνταγές.

Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό – έδεσμα τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές.

Βραβεία – Έπαθλα

 Οι  τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν».

Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 είτε στο e-mail xrysakaiepixrysa@gmail.com, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Θρυλόριο Κομοτηνής, Τ.Κ. 69100».

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976640083.

«Ελάτε για άλλη μια χρονιά να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων  μας, να αναδείξουμε το απλό αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό  μας φαγητό, και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι, το τραπέζι ήταν, είναι, και θα είναι, πάντα στρωμένο. Δεχθείτε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχετε στη γιορτή παράδοσης που διοργανώνουμε εδώ στην ακριτική μας Θράκη,  συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθειά μας  για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας. Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκλησή μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων», είναι το μήνυμα – κάλεσμα της προέδρου του συλλόγου του Θρυλορίου, κ. Χρύσας Μαυρίδου.

Το έντυπο δήλωσης συμμετοχής στον διαγωνισμό.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ

«Η Κερασούντα και το Γαρς»

2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 1. ΠΙΤΑ 2. ΨΑΡΙ 3. ΚΡΕΑΣ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ 4. ΓΛΥΚΑ 5. ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ 6. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ – ΖΥΜΑΡΙΚΑ 7. ΛΑΧΑΝΙΚΑ 8. ΟΣΠΡΙΑ  9. ΣΟΥΠΕΣ   ( Κυκλώστε )

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ :
_____________________________________________________

ΕΠΩΝΥΜΟ/Α
α) ________________________ β) __________________________

ΟΝΟΜΑ/ΑΤΑ
α) ________________________ β) __________________________

ΔΗΜΟΣ – ΠΟΛΗ – ΟΙΚΙΣΜΟΣ
________________________ __________________________

ΤΗΛΕΦΩΝΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
α) ________________________ β) __________________________

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
__________________________________________________

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ :
________________________________________________

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

( δίπλα από κάθε υλικό θα πρέπει να γράφεται το βάρος ή η ποσότητα. Για παράδειγμα: αλεύρι σκληρό 160 γραμμάρια ή σκόρδο 3 σκελίδες κλπ. )

 1. _________________________________________________________________
  2. _________________________________________________________________
  3. _________________________________________________________________
  4. _________________________________________________________________
  5. _________________________________________________________________
  6. _________________________________________________________________
  7. _________________________________________________________________
  8. _________________________________________________________________
  9. _________________________________________________________________
  10. ________________________________________________________________
  11. ________________________________________________________________
  12. ________________________________________________________________
  13. ________________________________________________________________
  14. ________________________________________________________________
  15. ________________________________________________________________

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

(Περιγράψτε όσο γίνεται λεπτομερέστερα τον τρόπο παρασκευής της συνταγής).

…………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..