Τις παραιτήσεις του προέδρου Ιωάννη Τσαβδαρτζή και του ταμία Παράσχου Ανδρούτσου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ροδόπης, προκάλεσε η επιμονή συναδέλφων τους για την αναβίωση του μνημοσύνου στο Ανθοχώρι Κομοτηνής για τη μνήμη των έξι χωροφυλάκων της βασιλικής χωροφυλακής και του αγροφύλακα “που εφονεύθησαν την 15η Μαρτίου του 1949 αγωνισάμενοι κατά των εχθρών της πατρίδος, υπέρμαχοι των ιδανικών της φυλής”, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο επίμαχο μνημείο.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, όταν το νεοεκλεγέν Δ.Σ. έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιείται πλέον το εν λόγω μνημόσυνο που τελούνταν επί σειρά ετών και προκαλούσε τουλάχιστον διχογνωμίες, καθώς τα τελευταία χρόνια, με απόφαση και της ΕΛ.ΑΣ., τελείται πανελλαδικά κατά το δεύτερο ψυχοσάββατο κάθε έτους, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αστυνομικών – στην Κομοτηνή λαμβάνει χώρα στο μνημείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.

Ωστόσο, το μέλος του Δ.Σ. Αργύρης Κυριαζίδης, μαζί με άλλα μέλη του Συνδέσμου, αγνοώντας την απόφαση του Δ.Σ., αυτοβούλως και εξωθεσμικώς, τέλεσαν στις 23 Μαρτίου (όπως γινόταν στο παρελθόν από το 1999), το μνημόσυνο στο Ανθοχώρι.

Έτσι, λύση στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών, κλήθηκε να δώσει η γενική συνέλευση του Συνδέσμου, από τα 240 μέλη της οποίας παρέστησαν τα 60, και εξ αυτών τα 35 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του μνημοσύνου και τα 25 κατά.

Κατόπιν τούτου, οι κύριοι Τζαβδαρτζής και Ανδρούτσος υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, με τον κ. Ανδρούτσο να δηλώνει πως «όταν έθεσα υποψηφιότητα είχα στο μυαλό μου να παλέψουμε για τα πραγματικά μας προβλήματα και για τις μειώσεις των αποδοχών μας, και όχι για την αναβίωση γεγονότων που διχάζουν τον λαό. Προσωπικά δεν μπορώ να παρίσταμαι στο μνημόσυνο του Ανθοχωρίου, θεωρώ ότι η μνήμη όλων των πεσόντων συναδέλφων πρέπει να τιμάται στο μνημόσυνο της Αστυνομικής Διεύθυνσης».

Μετά τις παραιτήσεις, τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο κ. Κυριαζίδης.