Παρέμβαση Χατζηοσμάν για τις αποκλίσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

ΧΑΤΖΗ

ΧΑΤΖΗΟ βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, με θέμα τις μεγάλες αποκλίσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Ροδόπης για τα κοπάδια που επλήγησαν από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηοσμάν αναφέρει:

«Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολα για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίστηκε με τις ασθένειες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν μεγάλα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στην περιοχή μας υπήρξαν περιπτώσεις κοπαδιών που αποδεκατίστηκαν στο σύνολό τους.

Οι δύο ασθένειες που προκάλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα  είναι η ευλογιά, η οποία εμφανίστηκε σε περιορισμένη έκταση στη Ροδόπη, και ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και προκάλεσε τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στην περιοχή μας. Η επιδημία του καταρροϊκού ακόμα και σήμερα αποτελεί σημαντική απειλή για την κτηνοτροφία της περιοχής.

Το αποτέλεσμα των δύο προαναφερόμενων ασθενειών είναι το ίδιο, καθώς και στην περίπτωση της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, υπάρχει απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Το πλαίσιο ωστόσο παροχής των αποζημιώσεων που καθορίστηκε, έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλειες λόγω ευλογιάς να λαμβάνουν τετραπλάσια αποζημίωση σε σύγκριση με τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια θανατώθηκαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι δεδομένης της απώλειας ζωικού κεφαλαίου και στις δύο περιπτώσεις ασθενειών (ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός), δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός των κτηνοτρόφων στη διαδικασία των αποζημιώσεων και μάλιστα, τόσο μεγάλη απόκλιση στα ποσά.

Θεωρώ εξίσου σημαντική την ανάκτηση του ζωικού κεφαλαίου από κάθε κτηνοτρόφο που έχει υποστεί απώλειες. Πρόκειται για ένα διαρκές στοίχημα και μία πρόκληση τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για την ηγεσία του Υπουργείου.

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Πώς δικαιολογείται η διάκριση στα ποσά των αποζημιώσεων για την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό;
  2. Θα δοθούν συμπληρωματικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό;
  3. Εξετάζει τον τρόπο εύρεσης ειδικών χρηματοδοτήσεων για την επανάκτηση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου;».

 

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood