Την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκάλεσε έγγραφο του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητούνται «τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”».

Παρέμβαση του Υπ. Παιδείας σχετικά με έγγραφο-"μυστήριο" της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το ΔΠΘΤο έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, δημοσιοποίησε στο facebook ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, και πρώην Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, κ. Ιωάννης Ληξουριώτης, και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΠΘ που ζητά διευκρινίσεις από Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΠΘ, αναφέρει:

“Με αφορμή το έγγραφο του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητήθηκαν “τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”, το Υπουργείο Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:

Παρέμβαση του Υπ. Παιδείας σχετικά με έγγραφο-"μυστήριο" της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το ΔΠΘTo Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθ’ ότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Το ΥΠΠΕΘ διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν απειλείται, και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις“.