Ερώτηση με θέμα την ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Οικονομίας & Ανάπτυξης, κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και οι βουλευτές της ΔΗΣΥΜ κ.κ. Μιχάλης Τζελέπης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

«Ενώ υπάρχει η γενική παραδοχή ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δεδομένης της πρόθεσής της να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Η πρόταση αυτή έρχεται τη στιγμή που έχει τεθεί ως κύριος στόχος η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, και η μετατροπή του από ελλειμματικό σε πλεονασματικό. Στόχος, που για να επιτευχθεί, απαιτεί πολιτική στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας με στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική.

Δεδομένων ότι:

– Θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.

– Η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα οδηγήσει σε μείωση της εγχώριας παραγωγής που είναι ήδη ελλειμματική, σε μείωση των απασχολούμενων σε αυτόν τον κλάδο με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, αλλά και σε αύξηση των εισαγωγών με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος και συνεπώς την χειροτέρευση των οικονομικών μεγεθών.

– Είναι απαραίτητη η περιφερειακή ανάπτυξη που βασίζεται και στην κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα, η οποία πλήττεται με ενδεχόμενη απόφαση αύξησης διάρκειας ζωής του γάλακτος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

– Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος; Κι αν ναι, πόση θα είναι αυτή η αύξηση;