ΖΑΡΤην πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «για να προωθήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα πλαίσια της ενιαίας στρατηγικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που αποδέχονται όλα τα κόμματα που στηρίζουν την Ε.Ε.», καταδίκασε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε:

«Η επίθεση των μονοπωλίων, της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων, προωθείται με καταστολή των εργατικών – λαϊκών αγώνων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στα πλαίσια της ενιαίας στρατηγικής της Ε.Ε. για απελευθέρωση της ενέργειας, την οποία αποδέχονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ε.Ε.

Η ενέργεια γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα για τους λαούς, πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια, αντικείμενο ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων, όπως στην Ουκρανία, όπου πρωτοστατεί η Ε.Ε. μαζί με τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ.

Ο ήδη ενεργειακά φτωχός λαός, με χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν, θα κληθεί να το πληρώσει ακόμα ακριβότερα.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιστράτευσε τους απεργούς της ΔΕΗ, όπως προηγούμενα τους ναυτεργάτες, τους καθηγητές, τους εργαζομένους στο μετρό.

Η ταξική δικαιοσύνη κηρύσσει παράνομες τις απεργίες, οι κυβερνήσεις προχωράνε στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, στην κατεύθυνση που δίνει το αντεργατικό έκτρωμα της Ε.Ε., ο Κανονισμός «Μόντι ΙΙ».

Στην Ελλάδα, συγκυβέρνηση και Τρόϊκα, προωθούν αλλαγές στον νόμο για την ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας, την καθιέρωση της ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άρση της πολιτικής επιστράτευσης και των νόμων που περιστέλλουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Παλεύει για τη κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν την ενέργεια, για να αποτελέσει αυτή φθηνό λαϊκό αγαθό».