Τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ, προτείνει με επιστολή του στον Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Σπάρτακος” Κώστας Καραΐσκος, ενόψει της αναμενόμενης καύσης βιομάζας τη χειμερινή περίοδο, και προκειμένου να καταγραφεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2.5), με γνώμονα τη δημόσια υγεία.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ LOGOΑναλυτικά η επιστολή:

“Θέμα: Ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Κομοτηνής.

Κύριε δήμαρχε.

Όπως και προ ημερών αναφέραμε στη σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη είναι ένα μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία, που κακώς δεν απασχόλησε μέχρι σήμερα τη διοίκηση. Τώρα που ο επικείμενος χειμώνας θα επαναφέρει την γνωστή από οκταετίας κατάσταση με το νέφος από την καύση της βιομάζας, θεωρούμε απαραίτητο τουλάχιστον να καταγράψουμε επιστημονικά την κατάσταση, ειδικά για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2.5). Όπως ήδη είπαμε και στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 2017, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την εμπειρία, μα και τη βούληση, να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή (έχει γίνει ήδη σε Ξάνθη και Καβάλα). Οι μετρήσεις που χρειαζόμαστε μπορούν να γίνουν από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, μετά από συνεννόηση, με ελάχιστο κόστος, το οποίο θα καλύπτει μόνο τα έξοδα εγκατάστασης, των εμπλεκόμενων φοιτητών (όχι καθηγητών), και το κόστος των χρησιμοποιούμενων φίλτρων και αναλωσίμων. Εννοείται πως το εργαστήριο μπορεί να μας προσφέρει και ό,τι επιπλέον ανάλυση και υπηρεσία ζητήσουμε επί του θέματος.

Με δεδομένο ότι τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια είναι αποδεδειγμένα αίτιο καρδιοαγγειακών προβλημάτων, καρκίνων του πνεύμονος, κ.τλ., πιστεύουμε ότι ένα πρώτο βήμα, αυτό της διαπίστωσης, το οφείλουμε στους δημότες μας, όπως άλλωστε το ζητά και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, το «Πρόγραμμα για καθαρό αέρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013), κ.τλ.

Εμείς ως «Σπάρτακος» έχουμε κάνει ήδη τις απαραίτητες συνεννοήσεις, και σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες που θα μας εξασφαλίσουν με ασήμαντο κόστος τη διάγνωση αλλά και προτεινόμενες λύσεις για το θέμα.

Με τιμή

Κώστας Καραΐσκος

Παράταξη Πολιτών «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»”.