ΚΕΦ

Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την ακραία προκλητική ενέργεια του αντιπροέδρου της Βουλής των Σκοπίων να φωτογραφηθεί στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας στα χέρια σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο, μία ενέργεια που αφενός γίνεται αυτές τις μέρες που το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής του Μακεδονικού Τάφου στην Αμφίπολη, και αφετέρου αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, δέχτηκε στο γραφείο του στις Βρυξέλλες τον πρώην Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – FYROM, κ. Alojz  Peterle, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το ευαίσθητο αυτό για τη χώρα μας θέμα, και τονίζοντας ότι «η ένταξη της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν λυθεί το θέμα της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ πΓΔΜ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Προσφάτως ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων και πρώην υπουργός Εξωτερικών φωτογραφήθηκε στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου κρατώντας στα χέρια του σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο, και στη συνέχεια δημοσίευσε τις φωτογραφίες σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Η προαναφερόμενη ενέργεια αλυτρωτισμού αποτελεί συνέχεια της ακραίας εθνικής ρητορικής που έχουν υιοθετήσει τα Σκόπια, και  έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων του 1995, που απαγορεύει τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας από την πΓΔΜ ως εθνικού συμβόλου, καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για το περιστατικό, και πως το σχολιάζει;

2. Παραβιάζει την εκ νέου παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια;

3. Τι κινήσεις προτίθεται να κάνει προς τις αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μίας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας;».