Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, για την καθυστέρηση των αποπληρωμών η οποία παρατηρείται στα προγράμματα ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) του ΟΑΕΔ που αφορούν τη συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων σε σεμινάρια κατάρτισης εργαζομένων, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

“Όπως μας καταγγέλλεται από τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών Σωματείων της Θράκης, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ΛΑΕΚ, παραμένουν σε εκκρεμότητα ως προς την αποπληρωμή τους από το έτος 2015 και ενώ αυτά έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι, αφενός μεν η δημιουργία μιας εικόνας πλήρους αφερεγγυότητας εκ μέρους του Οργανισμού αφετέρου δε η οικονομική δυσπραγία των σωματείων και των εργαζομένων που έλαβαν μέρος στις καταρτίσεις.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική αίτηση προς αποπληρωμή στα προγράμματα ΛΑΕΚ (τουλάχιστον όσον αφορά φορείς τύπου Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Σωματείων), είναι προαπαιτούμενη η απόφαση του Δ.Σ. ΛΑΕΚ- ΟΑΕΔ που θα αναφέρει το ύψος του ποσού που θα πληρωθεί ανά φορέα και ανά πρόγραμμα. Είναι φανερό πως δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως εκ μέρους τους για πληρωμές αυτού του είδους χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές ποσό που τους αναλογεί. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο, ήταν τον Μάρτιο του 2017 και αφορούσε τα προγράμματα ΛΑΕΚ 2014.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

α) Για ποιους λόγους δεν έχουν γίνει όλες οι πληρωμές των αμοιβών των συμμετεχόντων εργαζομένων, φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών και εργατικών κέντρων;
β) Τι πρόκειται να πράξετε για την επιτάχυνση των διαδικασιών;”.