Κοινοβουλευτική ερώτηση-παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ζητώντας τη δέσμευσή του για την κάλυψη του συνόλου των εγκεκριμένων αιτήσεων για τον Πρόγραμμα Νέων Γεωργών για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα πράξει για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

“Με βάση τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, θεωρούμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί επίσημο προηγούμενο δέσμευσης για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων για ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, γεγονός που αν δεν επαναληφθεί και για τις υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες, θα συνιστά καταφανώς μια αδικαιολόγητη έκφραση προτίμησης για κάποιους και θα εξαιρεί όλους τους υπόλοιπους”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης-παρέμβασης του βουλευτή Ροδόπης:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων που έγιναν αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία στις 12 Ιουλίου, δόθηκε από τον ίδιο η υπόσχεση ότι δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος Νέων Αγροτών οι 359 της Δυτικής Μακεδονίας που κρίθηκαν ως υπεράριθμοι. Μάλιστα, όπως είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των Νέων Αγροτών», και υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει βρει τον τρόπο για να μην μείνουν εκτός οι υπεράριθμοι της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αυτή η επιλογή αφορά τους συνολικά 3.000 ανά τη χώρα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εγκρίθηκε συνολικό ποσό περίπου 23,4 εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, έναντι συνολικής δαπάνης 29,5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι απαιτείται για να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οι δικαιούχοι είναι 258, οι εν δυνάμει 52, οι επιλαχόντες 84, και οι απορριπτόμενοι 13. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τους επιλαχόντες του προγράμματος να ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες.

Η τομεακή σύνθεση της απασχόλησης στην ΑΜ-Θ καταδεικνύει τη μεγάλη εξάρτηση της Περιφέρειάς μας από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στον οποίο απασχολείται το 30,6% των εργαζομένων. Το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια κινείται στο 25%, ενώ ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, με τον κλάδο της γεωργίας-κτηνοτροφίας να παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος -μακράν των άλλων – ώστε η περιφέρεια να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυρίως αγροτική.

Με βάση τις δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, θεωρούμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί επίσημο προηγούμενο δέσμευσης για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων για ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, γεγονός που αν δεν επαναληφθεί και για τις υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες, θα συνιστά καταφανώς μία αδικαιολόγητη έκφραση προτίμησης για κάποιους και θα εξαιρεί όλους τους υπόλοιπους.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Προτίθεσθε να καλύψετε με πόρους που θα διατεθούν, το σύνολο των ενδιαφερόμενων που θα πληρούν τα κριτήρια προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016’’» και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα συμβεί για τους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους προς ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;               

Ο ερωτών βουλευτής, Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης».