– «Θα ασχοληθεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο στον κόσμο;».

– «Σε ποια έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. συμμετείχε η Siemens;».

Εάν σκοπεύει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), να ασχοληθεί με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο στον κόσμο, αυτό της Siemens, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στο σκάνδαλο της Siemens, η οποία «δωροδοκούσε συστηματικά κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, με στόχο την επικράτησή της σε σχετικούς διαγωνισμούς και την υπερ-τιμολόγηση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών», τονίζοντας ότι «το κόστος των εξωδικαστικών συμβιβασμών και ποινών που της επιβλήθηκαν μέχρι το 2008 από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας (Εισαγγελία Μονάχου) και των ΗΠΑ (DoJ, SEC), υπολογίζεται σε 1,6 δισ. δολάρια», και επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση της Siemens, διαπίστωσε υπερ-τιμολογήσεις της τάξης του 10% για κάθε έργο, συστηματικές δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και ελληνικών κομμάτων».

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, αφού υπογραμμίζει ότι «αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπομέλησης της Απάτης (OLAF) είναι ο εντοπισμός, η διερεύνηση και η καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», ρωτά την Κομισιόν:

  • «Σε ποια έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της Ε.Ε., συμμετείχε η Siemens;
  • Έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από την OLAF τα εν λόγω έργα, και εάν όχι, γιατί;

  • Σκοπεύει, επιτέλους, επτά χρόνια μετά τα πρόστιμα μαμούθ που επιβλήθηκαν στη Siemens, να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στον κόσμο;».

Η πλήρης ερώτηση του κ. Παπαδημούλη:

«Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα παγκοσμίως, είναι αυτό της Siemens. Ο γερμανικός κολοσσός δωροδοκούσε συστηματικά κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, με στόχο την επικράτησή του σε σχετικούς διαγωνισμούς και την υπερ-τιμολόγηση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Το κόστος των εξωδικαστικών συμβιβασμών και ποινών που της επιβλήθηκαν μέχρι το 2008, από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας (Εισαγγελία Μονάχου) και των ΗΠΑ (DoJ, SEC), υπολογίζεται σε 1.6 δις δολάρια. Στην Ελλάδα, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερεύνησε την υπόθεση της Siemens, διαπίστωσε υπερ-τιμολογήσεις της τάξης του 10% για κάθε έργο, συστηματικές δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και ελληνικών κομμάτων. Με δεδομένο ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είναι ο εντοπισμός, η διερεύνηση και η καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Σε ποια έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της ΕΕ, συμμετείχε η Siemens;
  • Έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από την OLAF τα εν λόγω έργα και εάν όχι, γιατί;

  • -Σκοπεύει, επιτέλους, 7 χρόνια μετά τα πρόστιμα μαμούθ που επιβλήθηκαν στη Siemens, να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στον κόσμο;».