Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFMκαι στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πριν κλείσει βδομάδα, ο προπαγανδιστικός ενθουσιασμός για το restartτης νέας κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ξεθύμανε. Αυτή η κυβέρνηση έχει μείνει από καύσιμα, πριν από όλα, λαϊκής νομιμοποίησης. Και μπορεί οι κυβερνητικοί συνεταίροι να κοιμούνται στο ίδιο «κρεβάτι» αλλά κάνουν διαφορετικά όνειρα. Ο δε κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά ότι πέφτουν διαρκώς, ο δε κ. Σαμαράς μπορεί να τάζει εξάντληση τετραετίας, αλλά η νέα του κυβέρνηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη και είναι καθαρά εκλογικών σκοπιμοτήτων. Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των Μνημονίων και του δημόσιου χρέους κι αυτό το δείχνουν τέσσερα πράγματα: ο «κλώνος» του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών κ. Χαρδούβελης, η επιστολή Σαμαρά προς Λαγκάρντ, παραμονές των Ευρωεκλογών, σχετικά με τις εγγυήσεις για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, η έκθεση του ΔΝΤ και η νεότερη επιστολή Σαμαρά που περιλαμβάνει λεπτομέρειες και για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι.
Τη ρύθμιση του χρέους πρέπει να την κάνει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Τη ρύθμιση του χρέους, που θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες, πρέπει να την κάνει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που να αντανακλά τους νέους συσχετισμούς. Αυτό είναι το βασικό μας επιχείρημα. Όχι ότι με το 27% που πήραμε στις Ευρωεκλογές, εμείς είμαστε οι καταλληλότεροι, σήμερα, χωρίς εκλογές, να διαπραγματευτούμε, αντί για την κυβέρνηση. Άλλο εθνικές εκλογές και άλλο Ευρωεκλογές. Θυμίζω το παράδειγμα του 2009: η ΝΔ έχασε με τέσσερις μονάδες διαφορά στις Ευρωεκλογές και μερικούς μήνες μετά οι τέσσερις μονάδες έγιναν δέκα. Γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να κάτσει στον αυτόματο πιλότο, πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς σε όλα τα επίπεδα.
Η ευθύνη για την απουσία συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα βαρύνει τον πρωθυπουργό.
Θεωρώ αδιανόητο, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας το θέμα του χρέους, παρά την αποτυχία του μνημονίου, παρά τη μεγάλη μείωση της στήριξης στα συγκυβερνώντα κόμματα, ότι ο κ. Σαμαράς, δεν έχει καλέσει ούτε καν για ενημέρωση, ούτε μια φορά αυτά τα δύο χρόνια, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γι’ αυτό, η ευθύνη βαρύνει 100% τον πρωθυπουργό. Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό είναι καθαρά θέμα του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Αν κληθεί ο Αλ. Τσίπρας από τον Αντ. Σαμαρά, θα προσέλθει. Το έχουμε πει εκατό φορές. Το τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση, αφήστε να το δούμε. Οι διαφορές είναι μεγάλες, αλλά δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να συζητούν. Ας υπάρξει η συνάντηση και να δούμε τι θα προκύψει.
Δεν κρύβουμε ότι θέλουμε να χαλάσουμε το σχέδιο «180».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την πρόβλεψη του νομοθέτη που ορίζει την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς λέμε ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Πλην των βουλευτών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ίσως και του κ .Λοβέρδου που αθροίζουν συνολικά 155, για το 180 λείπουν άλλοι 25 βουλευτές. Έχουν μπει λυτοί και δεμένοι με ωμές παρεμβάσεις στα κόμματα που αρνούνται να συμπράξουν, για να εξασφαλιστούν αυτοί οι 180. Είναι ολοφάνερο ότι αν εξασφαλιστούν αυτοί οι 180, στο όνομα όποιου προσώπου, θα «ξοφληθούν γραμμάτια» και θα συνεχιστεί αδιατάραχτα η άγρια μνημονιακή πολιτική. Σε ό,τι μας αφορά, δεν κρύβουμε ότι θέλουμε να χαλάσουμε το σχέδιο «180» για να μη συνεχιστεί το Μνημόνιο και το ξεπούλημα. Αν υπάρξουν κι άλλοι που θέλουν να συμπράξουν στο «121» όχι μόνο γιατί αντιδρούν, αλλά και γιατί συμφωνούν σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανασύνταξης της χώρας, τόσο το καλύτερο.
Μας ενδιαφέρει, γύρω από το εναλλακτικό μας σχέδιο, να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανοδική δυναμική, αλλά μας ενδιαφέρει, γύρω από το εναλλακτικό μας σχέδιο να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις. Το αν με αυτές μπορούμε να εξασφαλίσουμε δρόμους μετεκλογικής συνεργασίας ή προεκλογικής συνεργασίας, είναι πολύ νωρίς να το απαντήσουμε, θα το απαντήσουν τα συλλογικά μας όργανα. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μας ενδιαφέρει να έχουμε ευρύτερες συμμαχίες».