Ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση για τα «τραπεζάκια» της Νομικής Κομοτηνής

«Αναχρονιστικό είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο ή το γεγονός ότι στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία πηγαίνοντας στη σχολή μας, εν έτει 2017;». «Αναχρονιστική είναι η οργάνωση των φοιτητών και η διακίνηση υλικών που καλεί σε αυτή, ή το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα δεν υπήρχε καν θέρμανση στα αμφιθέατρα; (το 2017)». Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα – «τροφή» για προβληματισμό, που θέτουν προς συναδέλφους του οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τα «τραπεζάκια» των παρατάξεων, στη Νομική Σχολή Κομοτηνής. Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μια ανακοίνωση της παράταξης Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής-ΑΝΟΚ, η οποία αναπαράχθηκε από τοπικά και από κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αποσαφηνίζεται στο σχετικό δημοσίευμα του Inkomotini.gr, η απομάκρυνση των τραπεζιών έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού υπάρχει η δέσμευση εκ μέρους της Πρυτανείας του Δ.Π.Θ. να διατεθεί κατάλληλος χώρος, με σταθερές κατασκευές, για να συνεχίσουν οι παρατάξεις τις δραστηριότητές τους. Παρ’ όλα αυτά, η όλη δημοσιότητα που πήρε το συγκεκριμένο θέμα, πρόλαβε να ξαναφουντώσει τη συζήτηση γύρω από την παρουσία ή μη των παρατάξεων στα πανεπιστήμια.

Τη δική τους λοιπόν απάντηση για το τι είναι σύγχρονο και τι είναι αναχρονιστικό, δίνουν οι εκλεγμένοι ΤΗΣ Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων του ΔΠΘ. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Σάπιες ιδέες ή σύγχρονες ανάγκες

nnnΤις τελευταίες ημέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια ανακοίνωση, η οποία πανηγυρίζει, που έγινε πραγματικότητα η απομάκρυνση των υλικών και των χώρων των «κομματικών παρατάξεων» στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, στο οποίο ισχυρίζεται ότι συμμορφώθηκαν εθελοντικά – «έστω και μετά από υπόδειξη της Πρυτανείας». Με αφορμή αυτό το γεγονός, μας καλωσορίζει λοιπόν στη «σύγχρονη πραγματικότητα»!

Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούρια. Χρόνια τώρα, έχει ανοίξει από αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να στήσουν συλλόγους-συνομιλητές τους, ώστε να καταφέρνουν να περνάνε την πολιτική τους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο – και με το πρόσχημα του γενικότερου συνθήματος «έξω τα κόμματα» – αξιοποιούν την όποια απέχθεια τρέφουν οι φοιτητές για τις κυβερνητικές παρατάξεις και τα φαινόμενα σήψης που αναπαράγουν στο Πανεπιστήμιο, για να ταυτίσουν μαζί τους και την όποια ανατρεπτική φωνή υπάρχει σε αυτό.

Στοχεύουν συγκεκριμένα σε όσους αντιτίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των μονοπωλίων, με τα τραγικά αποτελέσματα που αυτή έχει για τα ιδρύματα μας, και προσπαθούν να οργανώσουν την πάλη των φοιτητών εναντίον της. Ο στόχος αυτός φαίνεται, άλλωστε, κι από το γεγονός ότι οι ίδιες οι κυβερνητικές παρατάξεις δε φαίνονται ιδιαίτερα αρνητικές σε αυτό το ενδεχόμενο. Προτάσεις π.χ. της ίδιας της ΔΑΠ πανελλαδικά είναι οι «σύλλογοι πέρα από κόμματα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι και στη Νομική την περασμένη χρονιά, ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενοι νυν και πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσκεκλημένοι στα πλαίσια εκδηλώσεων λατρείας για την ΕΕ, όπως κι ο συνήγορος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, στελέχη επιχειρήσεων, ακόμη και του ΝΑΤΟ, παρελαύνουν σε Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα κι ανοίγουν μπίζνες ανενόχλητοι.

Η πραγματική συζήτηση σήμερα, λοιπόν, δεν περιστρέφεται γύρω από ένα τραπεζάκι και μια αφίσα. Στο επίκεντρο μπαίνει το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών το 2017 και ποιος είναι ο δρόμος για να ικανοποιηθούν. Αν θα συμβιβαστούμε με τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και τις τραγικές ελλείψεις στην Παιδεία ή αν θα οργανωθούμε παλεύοντας κόντρα στις αιτίες τους. Με αφορμή αυτά, καλούμε τους συναδέλφους μας να προβληματιστούν τι εν τέλει είναι σύγχρονο και τι αναχρονιστικό:

  • Αναχρονιστικό είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο ή το γεγονός ότι στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία πηγαίνοντας στη σχολή μας, εν έτει 2017;
  • Αναχρονιστική είναι η οργάνωση των φοιτητών και η διακίνηση υλικών που καλεί σε αυτή, ή το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα δεν υπήρχε καν θέρμανση στα αμφιθέατρα; (το 2017)
  • Αναχρονιστικό είναι το κάλεσμα των συμφοιτητών μας σε διεκδίκηση ή ο συμβιβασμός με το να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για κώδικες και συγγράμματα; (ναι, το 2017)
  • Αναχρονιστικό είναι να παλεύεις για να τεθεί η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του ή να υποτάσσεις ολόκληρη τη λειτουργία των Πανεπιστημίων στα κέρδη των επιχειρήσεων;

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα: Σύγχρονο Πανεπιστήμιο για μας σημαίνει σύγχρονοι όροι ζωής και σπουδών, με μια πραγματικά υψηλής ποιότητας δημόσια δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα των φοιτητών να τη διεκδικούν. Δεν σημαίνει συμβιβασμό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς και τα «ματωμένα» πλεονάσματα, στο βωμό των οποίων θυσιάζουμε τις σπουδές και τη ζωή μας! Δεν σημαίνει τους όρους ζωής περασμένων δεκαετιών στους οποίους καταδικάζουν τη γενιά μας για τα κέρδη τους!

Στο στόχαστρό τους δε βρίσκονται γενικά «τα κόμματα» ή «οι παρατάξεις», αλλά κάθε φωνή οργάνωσης των φοιτητών κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων των μονοπωλίων και της ΕΕ. Καλούμε τον κάθε φοιτητή να καταδικάσει αυτές τις προσπάθειες, δίνοντας την καλύτερη απάντηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς!».