Εμφανώς καλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα Σάββατα ήταν η εικόνα που παρουσίαζε χθες το μεσημέρι ο χώρος όπου διεξάγεται το παζάρι της Κομοτηνής. Δυστυχώς, παρότι ο ισχύον κανονισμός επιβάλει στους πωλητές να μεριμνούν για την καθαριότητα, εκείνοι συνηθίζουν να αποχωρούν από το παζάρι, αφήνοντας πίσω τους μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Αυτά, συχνά μετακινούνται ανεξέλεγκτα, λόγω και του αέρα, στις παρακείμενες γειτονιές, ενώ επιβαρύνονται δυσανάλογα και τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το «χάος» που επικρατεί μετά τη λήξη του παζαριού, χθες το πρωί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Μουρτίδη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής κ. Μεχμέτ Μεσούτ, μοίρασαν 200 μεγάλες σακούλες στους πωλητές, τους ενημέρωσαν για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την καθαριότητα των χώρων όπου δραστηριοποιούνται και προειδοποίησαν πως σε όσους δεν τηρήσουν τον κανονισμό θα επιβληθούν πρόστιμα.

Ο κ. Μουρτίδης, ο οποίος είχε επαναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και το 2010, όταν ήταν πάλι Αντιδήμαρχος, έκανε λόγο για μια προσπάθεια «να κρατήσουμε τον χώρο καθαρό, έτσι ώστε και οι γειτονιές που είναι γύρω να είναι καθαρές».

Προανήγγειλε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα Σάββατα, επισημαίνοντας πάντως ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους επιμένουν να μη συμμορφώνονται. «Θα το παρακολουθώ και όσοι δεν συμμορφώνονται, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο», τόνισε. «Δεν είμαι υπέρ των προστίμων», διευκρίνισε, «αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οφείλουν επιτέλους να εφαρμόζουν τον κανονισμό Καθαριότητας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αρκετοί πωλητές συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις του συνεργείου Καθαριότητας και πριν αποχωρήσουν από το παζάρι φρόντισαν να αποθέσουν τα σκουπίδια τους μέσα στις μαύρες σακούλες που τους μοιράστηκαν. Χάρη στη συνέπεια αυτών, διαμορφώθηκε μια ενθαρρυντική εικόνα σε αρκετά σημεία του παζαριού, ενώ το έργο των υπαλλήλων της υπηρεσίας Καθαριότητας περιορίστηκε, όπως πρέπει, μόνο στην περισυλλογή των σακουλών. Δεν έλειψαν, βέβαια, κι εκείνοι οι οποίοι αγνόησαν τις σχετικές συστάσεις, εγκαταλείποντας όπου βρήκαν τα απορρίμματά τους. Φυσικά, οι τελευταίοι θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα ώστε, εφόσον επαναλάβουν την ίδια συμπεριφορά, να τιμωρηθούν με «τσουχτερά» πρόστιμα.