– προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού Gerard Besson.
– συμμετείχαν μαθηματικοί επιστήμονες από Ελλάδα, Ιταλία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Αμερική και Καναδά.
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις, ολοκληρώθηκε το πενθήμερο εργαστήριο γεωμετρίας και ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη προς τιμήν του Gérard Besson, Καθηγητή στο πανεπιστήμιο Grenoble και μέλους του Εθνικού Κέντρου επιστημονικής έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Alexandre Johannides της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και στον οποίο έχει απονεμηθεί ερευνητική χορηγία ERC Advanced Grant (https://erc.europa.eu/advanced-grants) που αποτελεί την πιο υψηλή διάκριση στον τομέα των ευρωπαϊκών χορηγιών, και η οποία του απονεμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για το πρόγραμμα “Geometry and Topology of Open Manifolds” 2013-2017 (https://gerardbesson.wordpress.com/erc-advanced-grant-geometry-and-topology-of-open-manifolds-getom/).
Στις εργασίες του εργαστηρίου παραβρέθηκαν οι πιο στενοί συνεργάτες του (Gilles Courtois, Sylvestre Gallot, Laurent Bessieres, Sylvain Maillot, Joan Porti, Andrea Sambusetti), πρώην φοιτητές του (Julien Maubon, Thomas Richard, Jean-Claude Picaud, Samuel Tapie, Κωνσταντίνος Βερνίκος), και φίλοι. Οι εισηγητές ήρθαν από όλο τον κόσμο, Ελλάδα, Ιταλία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Αμερική, Καναδά. Ανάμεσα τους βρίσκονταν κάποιοι από τους καλύτερους ειδικούς του “Ricci Flow”, ένας τομέας που αναπτύχθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια χάρη στη δουλειά του Perelman (https://el.m.wikipedia.org/wiki/Γκριγκόρι_Πέρελμαν) που έλυσε την εικασία του Πουανκαρέ (Poincaré). Μάλιστα ο Gérard Besson ήταν μέλος τις γαλλικής ομάδος που ανέλαβε να ελέγξει την απόδειξη.
Το κοινό σημείο όλων των συμμετεχόντων ήταν τα μαθηματικά ενδιαφέροντα του Gérard Besson, στα οποία περιλαμβάνονται το φάσμα των πολλαπλοτήτων, η τοπολογική και μετρική εντροπία, και οι ελάχιστες επιφάνειες. Οι ελάχιστες επιφάνειες είναι η εξειδίκευση του Fernando Coda Marques (Φερνάντο Κοντά Μάρκες) που κατάγεται από την Βραζιλία, ο οποίος αναμένεται να πάρει το Μετάλλιο Φιλντ (Field Medal), γνωστό ως Νόμπελ των Μαθηματικών. Ο Fernando Coda Marques παραβρέθηκε και ο ίδιος στο εργαστήρι της Σαμοθράκης, ερχόμενος από το Πανεπιστήμιο Princeton USA, για να μοιραστεί τα τελευταία του αποτελέσματα με τον Gérard Besson και τους 40 και πλέον συμμετέχοντες της διοργάνωσης.
Τη διοργάνωση του εργαστηρίου στη Σαμοθράκη, ανέλαβε ο Δήμος Σαμοθράκης ο οποίος και την υποστήριξε με όλους τους τρόπους. Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τέτοιου είδους διοργανώσεις, αποτελεί στόχο για εμάς η Σαμοθράκη να είναι τόπος παραγωγής ιδεών, μετάδοσης γνώσεων και πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται στην επιστήμη των μαθηματικών που αποτελεί τη βάση πολλών άλλων επιστημών”.
Οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι τόσο από τη διοργάνωση όσο και από την υποδοχή, και δήλωσαν έτοιμοι να προετοιμάσουν την επόμενη διοργάνωση που θα τους κάνει να επιστρέψουν στη Σαμοθράκη.