Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντοςΤο 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι κατά κύριο λόγο να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και κατά δεύτερον να τους ευαισθητοποιήσει σε ατομικό επίπεδο, με στόχο το ατομικό να γίνει συλλογικό και στο τέλος παγκόσμιο.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο θέμα, καθώς μια χώρα λειτουργεί ως πρέσβειρα και τα συνθήματα είναι ανάλογα με αυτή την χώρα και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Φέτος ο επίσημος εορτασμός θα φιλοξενηθεί στο Μπριτζτάουν, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της νησιώτικης χώρας Μπαρμπεϊντος (Καραϊβική), με τίτλο «Raise Your Voice Not The Sea Level» (ύψωσε την φωνή σου, και όχι το επίπεδο της θάλασσας). Κατά την επίσημη τελετή, θα δοθεί έμφαση στα μικρά νησάκια ανά τον κόσμο, που κινδυνεύουν να βυθιστούν από την στάθμη των υδάτων, η οποία ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Γενικά η άνοδος της στάθμης του νερού είναι ένα φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και οι όποιες συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και διαφόρων ρύπων, η μόλυνση των υδάτων και γενικά όλες οι διαδικασίες που μπορούν να υποβαθμίσουν το περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, τα “συναρμόδια” υπουργεία καταθέτουν νομοσχέδια, ψηφίζουν νόμους και υπογράφουν υπουργικές αποφάσεις που μας πάνε δεκάδες χρόνια πίσω:

 • Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».
 • Εκατόν δέκα ακίνητα (παραλίες, οικόπεδα, κτίρια) έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα.
 • Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό υπολειτουργεί.
 • Οι διαδικασίες για την κατάρτιση του δασικών χαρτών έχουν σταματήσει για να «μαγειρευτούν» ρυθμίσεις που να νομιμοποιούν τα αυθαίρετα κτίσματα εντός των δασικών περιοχών.
 • Αποκαλύπτεται συνεχώς η προχειρότητα των δέκα τεσσάρων διαγωνισμών με ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να σταματήσει η χρηματοδότηση των έργων από την Ε.Ε.
 • Ρύποι και ανεξέλεγκτα βιομηχανικά απόβλητα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.
 • Περιοχές Natura δεν προστατεύονται.
 • Το αστικό πράσινο είναι ελάχιστο σε σχέση με τον πληθυσμό των πόλεων.
 • Συνεχίζεται η εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα, με την κατασκευή και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
 • Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες συνεχίζουν τη λεηλασία της φύσης στη Χαλκιδική, με την προοπτική να σκάψουν όλη την Βόρεια Ελλάδα.
 • Απλουστεύονται οι διαδικασίες «για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας», σε βάρος της τοπικής οικονομίας, του τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.
 • Η συμφωνία για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων ειδών, προωθήθηκε από την Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και οι οποίες αγωνίζονται με ποικίλους τρόπους (διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, συλλογή υπογραφών κ.ά.) για την ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον ή/και την ματαίωση των ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων.

            Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας γίνει η αρχή για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και η αφετηρία μιας προσπάθειας για τον καθένα μας, με στόχο να μπορούμε όλοι να λέμε: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ