Πήλινη πλάκα που διασώζει στίχους της Οδύσσειας ανακαλύφθηκε στην Ολυμπία

Το παλαιότερο ίσως σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών.
IIMG_0765

Πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή η οποία μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής της διαπιστώθηκε ότι διασώζει δεκατρείς στίχους από την ραψωδία ξ΄ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο), ανακαλύφθηκε σε παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας θέση με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής.

Πήλινη πλάκα που διασώζει στίχους της Οδύσσειας ανακαλύφθηκε στην ΟλυμπίαΣύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Εφόσον η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί και κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής – η οποία έχει ήδη αρχίσει – τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως, και πέραν της μοναδικότητάς της, θα αποτελεί ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.

Το εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας του ερευνητικού προγράμματος «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις πέριξ του ιερού της Ολυμπίας, υπό τη διεύθυνση Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

Η συντήρησή του διενεργήθηκε στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood