ΜΕΤΑΞΙΑπό τις 6 ως τις 8 Ιουνίου: Έκθεση φωτογραφιών από την τοπική ιστορία του μεταξιού, θεατρική παράσταση για την «ιστορία ενός μεταξοσκώληκα», ποδηλατάδα στις «γειτονιές του μεταξιού», διαγωνισμός σχεδιαστών ρούχων από μετάξι, παρουσίαση μελέτης για την ανάδειξη του Εβρίτικου μεταξιού, παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι.

Το μεταξουργείο Τζίβρε, το ανακαινισμένο πλέον παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα φιλοξενήσει φέτος τις γιορτές μεταξιού που θα πραγματοποιηθούν στο Σουφλί το τριήμερο 6-8 Ιουνίου.

Η μεταξένια πολιτεία, με συντονισμένες πρωτοβουλίες, διεκδικεί την ιδιαίτερη παράδοση και την ιστορία της, και συνδέει την ανάπτυξή της με το πολύτιμο προϊόν που αποτελεί έως και σήμερα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητάς της.

Ο Σύλλογος φίλων της μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», έχει κατορθώσει να καθιερώσει τις γιορτές μεταξιού ως το σημαντικότερο ίσως θεσμό της πόλης, που συμπεριλαμβάνει δράσεις οι οποίες προβάλλουν τον πολιτισμό, αξιοποιούν την παράδοση, και αναδεικνύουν το μετάξι.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 6 Ιουνίου

Έναρξη με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας. Πενήντα φωτογραφίες, που συγκεντρώθηκαν από τους ανθρώπους και τις οικογένειες οι οποίοι συνέδεσαν τη ζωή τους με το μετάξι, θα εκτεθούν στον πιο ενδεδειγμένο χώρο, στο μεταξουργείο – υφαντουργείο Τζίβρε, διασώζοντας μνήμες και θραύσματα προσωπικών ιστοριών αλλά και της ιστορίας της πόλης.  Σε αυτόν τον χώρο θα παραμείνουν, αφού θα παραχωρηθούν στη «Χρυσαλλίδα» από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου που υποστηρίζει την εκδήλωση, για να τον κοσμούν μόνιμα. Στη συνέχεια, η παράσταση «Μαύρου Θεάτρου», με τη συνεργασία του Συλλόγου «Ελπίδα», θα αφηγηθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο την «ιστορία ενός μεταξοσκώληκα».

Σάββατο 7 Ιουνίου

Πρωινή ποδηλατοπορεία στις «Γειτονιές του Μεταξιού», και το βράδυ, δράσεις σχετικές με τον πανελλήνιο διαγωνισμό σχεδιαστών (Greek Silk), με θέμα «Δημιουργίες στο Μετάξι». Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την προηγούμενη χρονιά από τη «Χρυσαλίδα», και είχε ως στόχο τη γνωριμία των νέων σχεδιαστών με το προϊόν, τη σύνδεση  της σύγχρονης παραγωγής μεταξιού με τον σχεδιασμό ρούχων, και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που θα επηρεάσει στο μέλλον τις τάσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Φέτος θα εκτεθούν πρωτότυπες δημιουργίες των σχεδιαστών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, και θα απονεμηθούν βραβεία στους διακριθέντες. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Χίλια Χρόνια».

Κυριακή 8 Ιουνίου

Πρωινή ημερίδα όπου ο σχεδιαστής μόδας κ. Ρήγας Κ. Τριπολιτσιώτης, θα αναλύσει το θέμα «εκδημοκρατισμός του ενδύματος». Κατόπιν θα παρουσιαστεί μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον σχεδιασμό παρέμβασης, που έχει ως στόχο να γίνει το Σουφλί πόλος ανταγωνιστικότητας με θέμα το μετάξι. Με αφορμή τις εκδηλώσεις μεταξιού που διοργάνωσε η «Χρυσαλίδα» τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2013, συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν  τοπικοί και εθνικοί φορείς, οι οποίοι διερεύνησαν θέματα σχετικά με τη δυναμική του μεταξιού στις σημερινές συνθήκες και τις προοπτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης του προϊόντος στον  πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η μελέτη εκπονήθηκε σε μια περίοδο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), για να αναδείξει τις προοπτικές του προϊόντος και να προτείνει την ένταξη συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.

Το βράδυ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μουσική, χορό και παραδοσιακή θρακιώτικη κουζίνα. Η Μαντολινάτα Σουφλίου, παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, το συγκρότημα «Μεταξίμι», χορευτικά συγκροτήματα της Θρακικής Εστίας Σουφλίου, του Δήμου Σουφλίου και της τοπικής κοινότητας Λαβάρων, μας προσκαλούν σε μια πανδαισία παραδοσιακών – λαϊκών ήχων, που θα συμπράξουν γευστικά με τη Θρακιώτικη κουζίνα και τα απολαυστικά παραδοσιακά προϊόντα του Σουφλίου.

πρόγραμμα