Δωρεά ύψους 22.500 ευρώ για τη στήριξη της λειτουργίας του Γηροκομείου «Αθηνάς & Λαζάρου Ρίζου» στην Καστοριά, παρέδωσε επίσημα ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG).

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, καθώς και οι Βουλευτές Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου και κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Το κτίριο που στεγάζει το γηροκομείο είναι του 1959, και όπως είναι φυσικό έχει υποστεί φθορές, μία εκ των οποίων αφορούσε τα κουφώματα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ κρύο το κτίριο με σημαντική επίπτωση στους ηλικιωμένους ανθρώπους που φιλοξενούνται. Απευθυνθήκαμε στον ΤΑΡ που δέχτηκε ευχαρίστως το αίτημα του Δ.Σ. του Γηροκομείου για την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων. Αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να εκφράσω πολλές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για την συμπαράστασή τους, και κυρίως τις ευχαριστίες εκ μέρους των γερόντων», δήλωσε ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Γηροκομείου.

Ο ΤΑΡ ανέλαβε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή το έργο της αντικατάστασης των αρχικών κουφωμάτων του κτιρίου του Γηροκομείου, με στόχο τη βελτίωση της θερμικής μόνωσής του, και την αγορά οικιακού εξοπλισμού. Το Γηροκομείο «Αθηνάς & Λαζάρου Ρίζου» αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα του είδους του στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, και φιλοξενεί κυρίως ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες της περιοχής.

Η δωρεά εντάσσεται στον άξονα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP, που αφορά στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Πραγματοποιήθηκε, δε, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που ο TAP έχει συνάψει με το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αρωγής για την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (5 Μαΐου 2016).

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline