Περιγράφοντας την πραγματική εικόνα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ χωρίς εξωραϊσμούς και ευχολόγια, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, Χρήστος Τρέλλης, κατακεραυνώνει τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο αναφορικά με το “σχέδιο ανάπτυξης” που ο τελευταίος παρουσίασε για την περιοχή.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τρέλλης τονίζει:

Η ένταξη στο 5ο ΚΠΣ κάποιων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες είναι ελάχιστες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δεν αλλάζουν το βασικό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

«Στον απολογισμό του ο κύριος Περιφερειάρχης περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια και οι εργαζόμενοι, όπως το χαμηλό ΑΕΠ, η έλλειψη χρηματοδότησης, τα προβλήματα από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και άλλα.

Ταυτόχρονα προέβαλε τους στόχους του για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, το νέο ΕΣΠΑ, την κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ και τα δίκτυα  φυσικού αερίου, το νέο ΠΕΣΔΑ, την ανάπτυξη του τουρισμού.

Από τη συνολική τοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη αναδείχθηκε ο  στόχος  που έχει χαράξει η Περιφερειακή διοίκηση και στηρίζουν οι άλλες παρατάξεις αλλά και ντόπιοι φορείς (Τ.Δ., Επιμελητήρια, κλπ), να αναδείξουν την Περιφέρεια σε διαμετακομιστικό κέντρο με την παράλληλη ανάπτυξη της Τουριστικής Επιχειρηματικότητας, που τώρα την μετονομάσατε σε «Τουριστικό προορισμό Αριστείας», «αξιοποιώντας» – ξεπουλώντας σε μονοπωλιακούς ομίλους, βασικές υποδομές της περιοχής, όπως Λιμάνια, Αεροδρόμια, Εγνατία Οδό, Ακτές, Ορυκτό Πλούτο, ώστε να βγουν αλώβητα από την κρίση τα μονοπώλια και το πολιτικό τους σύστημα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Αποδείχτηκε έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια ότι τοπική και περιφερειακή διοίκηση, ως αποστολή τους είχαν και έχουν την υλοποίηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως τόνισε στον απολογισμό του, η οποία όμως εκφράζεται με τη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, με την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, με την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, και την πολιτική χειραγώγηση των εργαζόμενων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Με τις αποφάσεις τους και τη συναίνεσή τους, εξασφαλίζουν  στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, δημοσίων έργων, εκτάσεων και υπηρεσιών.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι:

  • Η Περιφέρειά μας να βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης, και με το χαμηλότερο ΑΕΠ κατά κεφαλή όπως και οι ίδιοι αναγκάζουν να ομολογήσουν.
  • Να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, με παράλληλη μείωση των μισθών. Ενώ σε μεγάλους ομίλους που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια επιβάλλονται εργόσημα, ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, συμβάσεις των 400 και 500 ευρώ.
  • Είναι η περιοχή που περνάει ήδη ένας αγωγός φυσικού αερίου, έχει κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο, ολοκληρώνεται ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ και γίνονται γεωτρήσεις για δεύτερο κοίτασμα στη Θάσο, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή πλωτών εξεδρών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτός ο ενεργειακός πλούτος όμως συνοδεύεται με την πρωτιά στην “ενεργειακή φτώχεια” του πληθυσμού.
  • Το ράλι στις τουριστικές αφίξεις, οι κρατήσεις 100% στα μεγάλα ξενοδοχεία, συνοδεύτηκε με συμβάσεις των 500, 400 και 300 ευρώ για την εργατική τάξη, με τη μη εφαρμογή σε κανένα ξενοδοχείο όλης της περιοχής της κουτσουρεμένης σε σχέση με το παρελθόν κλαδικής σύμβασης, με τη δημιουργία εργασιακών κάτεργων στις μεγάλες μονάδες.
  • Παράλληλα, οι φτωχοί αγρότες, βρέθηκαν μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη φορολογία, την ασφάλιση, τις αποζημιώσεις, που δεν καλύπτουν τις πραγματικές καταστροφές και καθυστερούν, τη φορολογία στο πετρέλαιο. Την ώρα που με κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και τη στήριξη της Τοπικής Διοίκησης, δίνονται τζάμπα σε μονοπωλιακούς ομίλους οι πηγές της γεωθερμίας, προκρίνονται και χρηματοδοτούνται επενδύσεις που ενισχύουν τη δράση των μονοπωλίων στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
  • Στην περιοχή χτύπησαν μέσα σε τρία χρόνια τρεις φορές τουλάχιστον οι ζωονόσοι τους κτηνοτρόφους κύρια της Θράκης, εξαφανίζοντας τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων στην περιοχή του Έβρου, και η κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις ψίχουλα, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, στην πρόληψη και τις υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Μαζί με τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Θάσο, τις απαγορεύσεις για βοσκή χωρίς καμία μέριμνα για δωρεάν ζωοτροφές, έφεραν αποφασιστικό χτύπημα ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, παράλληλα με την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ε.Ε. και την ανοιχτή στήριξη των μονοπωλίων γάλακτος, που λεηλάτησε το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη φορολεηλασία, τη συρρίκνωση του τζίρου τους. Είδαν τις επιπλέον εκπτώσεις και τις “λευκές νύχτες” να μη σταματούν τις μαύρες μέρες τους, τα αυξημένα χρέη και τα λουκέτα.
  • Στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν τα κενά, μειώθηκε το προσωπικό, ολόκληρες περιοχές που καλύπτονταν με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, βρέθηκαν με μεγαλύτερες ελλείψεις τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας “καρκινοβατεί” ανάμεσα στο ΠΕΔΥ των προηγούμενων και τα ΤΟΜΥ των σημερινών. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη την ηπειρωτική Καβάλα δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος. Η υγεία του λαού κινδυνεύει, χιλιάδες παιδιά παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια.

Συγκυβέρνηση και Περιφέρεια προσπαθούν να παρουσιάσουν το 5ο ΚΠΣ σαν κοσμογονία που θα οδηγήσει την ελληνική καπιταλιστική οικονομία έξω από την κρίση. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στον λαό ότι έχει να κερδίσει από το 5ο ΚΠΣ και ότι η ανάπτυξη που αυτό θα τροφοδοτήσει – στον βαθμό που θα το κάνει – θα είναι προς όφελος της λαϊκής οικογένειας.

Είναι ψέμα ολκής. Από το 5ο ΚΠΣ και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως γινόταν τόσα χρόνια και με τον πακτωλό των κρατικών επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων, κερδισμένη έβγαινε πάντα μια δράκα πλουτοκρατών, ενώ τα βάρβαρα μέτρα πλήθαιναν για το λαό.

Η ένταξη στο 5ο ΚΠΣ κάποιων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες είναι ελάχιστες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δεν αλλάζουν το βασικό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

Τα πανηγύρια τόσο του κ. περιφερειάρχη όσο και της κυβέρνησης πως η περιοχή μετατρέπεται πέρα από μεταφορικός (σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και σύνδεσή τους με το σιδηρόδρομο), και σε ενεργειακό κόμβο, πως αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα. Τα συνεχή πηγαινέλα του Αμερικάνου πρέσβη, πιο πριν για τα ενεργειακά έργα που παίρνουν προτεραιότητα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αξιοποιήθηκε δύο φορές για  τα ΝΑΤΟΪΚΑ στρατεύματα, μόνο ανησυχία μπορούν να γεννήσουν.

Τα σχέδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης που επικαλούνται Περιφέρεια και Κυβέρνηση, δεν έχουν με τίποτα να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς.

Η δημιουργία – εγκατάσταση  της ΝΑΤΟϊκης βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο δεν γίνεται για τη διασφάλιση των συνόρων και δεν εγγυάται την ειρήνη, αλλά έχει στόχο την ετοιμότητα για νέες επεμβάσεις στην περιοχή, για υπεράσπιση των ανταγωνιστικών ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, αν χρειαστεί ακόμη και στρατιωτικά. Γι’ αυτό το ζήτημα στον απολογισμό ο κ. περιφερειάρχης κράτησε  σιγή ιχθύος.

Ακόμα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής και των ανταγωνιστικών συμφερόντων, είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα της μειονότητας, που είτε κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια αναζητούν το μεροκάματο στο εξωτερικό, με τα δουλεμπορικά να δρουν ανενόχλητα, είτε φυτοζωούν στον μικρό τους κλήρο. Στις πλάτες τους παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια επικίνδυνα για όλο τον λαό της περιοχής.

Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επέλεξαν ο περιφερειάρχης καθώς και οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Η δικιά μας αντίληψη και οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο κινούνται σε εντελώς διαφορετική πορεία. Έχουν σαν βάση τους άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Που σημαίνει, τα τεράστια πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η γη, οι υποδομές, τα μέσα παραγωγής, να γίνουν περιουσία της ίδιας της εργατικής τάξης και του λαού και όχι μέσα για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο.

Που σημαίνει να ξεριζώσουμε την αιτία κάθε δυστυχίας, αυτή που ανοίγει την όρεξη για τα μεγαλύτερα εγκλήματα του συστήματος, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αυτή που θρέφει το φασισμό, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος σαν νόμο που κινεί την οικονομία.

Η περιοχή μας διαθέτει αποθέματα σε ορυκτό πλούτο, σε λιγνίτη, σε μάρμαρο. ζεόλιθο, σπάνιες γαίες. Διαθέτει εδαφοκλιματικά πλεονεκτήματα για παραγωγή προϊόντων όπως σπαράγγι, τεύτλα, καπνό κ.ά. Έχει κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη αγελαδοτροφίας, αλιείας. Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα Μέσα Παραγωγής, με εργατική εξουσία που θα επιβάλλει σαν απόλυτο νόμο στην οικονομία, την παραγωγή με σκοπό την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».