Για άλλη μια φορά αντάμωσαν και διασκέδασαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», στον ετήσιο χορό τους.

ΠΟΝ 1Το γλέντι ξεκίνησε από το πρωί στον οικισμό των Παγουρίων, όπου ο σύλλογος παρουσίασε το πανάρχαιο έθιμο των Μωμογέρων, Οι Μωμόγεροι ή αλλιώς  Μεϊμούνια, παρουσιάζονται από τον σύλλογο  πολλά χρόνια τώρα, φέτος όμως βγήκαν ανανεωμένοι καθώς  προμηθεύτηκαν νέα κοστούμια αφού συμμετέχουν στο πρόγραμμα Leader+ σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, που περιλαμβάνει ακόμη και την παράσταση «Της τρίχας του γεφύρ» τον ερχόμενο Μάιο, και τη δημιουργία παραδοσιακών φορεσιών για το παιδικό χορευτικό τμήμα. Αφού λοιπόν τα Μεϊμούνια ξόρκισαν τα κακά πνεύματα και σκόρπισαν τη χαρά και το γέλιο, συναντήθηκαν το βράδυ στον πρώτο χορό της  χρονιάς.

ΠΟΝ 3Η βραδιά ξεκίνησε με την κοπή της Βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομότηνης κ.κ. Παντελεήμονα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου του συλλόγου κ. Αβραάμ Φωτιάδη, του Αντιδημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου και της προέδρου του ΣποΣ κ. Χρύσας Μαυρίδου, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Καρελιάδου, Ν. Σωτηρακόπουλος, Ε. Λάφτση και  Θ.Τζενετίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος της 29ης Ταξιαρχίας κ. Κενανίδης.  Παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές Ε. Στυλιανίδης, Δ. Χαρίτου, Σ. Κουρούδης,  Γ. Μανανάς, Μ. Μανίτσα, Β. Ελευθεριάδου.

ΠΟΝ 5Ακολούθησε η βράβευση πόντιων αθλητών που διακρίθηκαν σε αγώνες πολεμικών τεχνών: Ραφαήλ Φωτιάδης (πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Okinawa karate),  Κιτσικίδης Ιωσήφ και Κιουρτζίδης  Αλέξιος (διακριθέντες στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ju jitsu), Σταυρίδης Βασίλειος (πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ju jitsu), και ο δάσκαλός τους Αλέξανδρος Παρασίδης για τη συνολική προσφορά του.

Η συνέχεια ανήκε στα χορευτικά τμήματα που εντυπωσίασαν. Το τμήμα παραστάσεων αλλά και τα παιδιά του συλλόγου παρουσίασαν χορούς του Πόντου αποσπώντας τα χειροκροτήματα όλων και αποδεικνύοντας ότι οι νέοι νοιάζονται για την παράδοση και την υπηρετούν δυναμικά.

ΠΟΝ 4Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή των νέων του συλλόγου σε όλα τα στάδια της ετοιμασίας και της διεξαγωγής της βραδιάς. Τα παιδιά αυτά συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις, χορεύουν, μιλούν ποντιακά, παίζουν ποντιακό θέατρο και στην ουσία αποτελούν την ψυχή του συλλόγου και  το μέλλον  του.

Αμέσως μετά η σκυτάλη δόθηκε στους καλλιτέχνες για να ξεκινήσει το παραδοσιακό γλέντι που κράτησε αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τη λύρα του μάγεψε τους παρεβρισκόμενους παίζοντας από παραδοσιακά ποντιακά, μέχρι θρακιώτικα, κρητικά, λαϊκά, ξένα, και κλασσικά κομμάτια, ενώ η Πέλλα Νικολαΐδου που εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην περιοχή μας, απέσπασε θερμά χειροκροτήματα από το κοινό. Τους καλλιτέχνες συνόδεψαν στα ντράμς ο Γιώργος Κορτσινίδης, και στα πλήκτρα ο Σωτηριάδης Αθανάσιος,  ενώ για πρώτη φορά ο Σύλλογος παρουσιασε με  περηφάνια τα δικά του παιδιά, τον Παναγιώτη Κουσίδη στη λύρα και τη Μαρία Τζιβανίδου στο νταούλι.

ΠΟΝ 2Ο σύλλογος απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε «όλους τους φίλους που στη δύσκολη εποχή που ζούμε μας τίμησαν με την παρουσία τους και με τον καλό τους λόγο», καθώς και στους συλλόγους: «Αλέξιος Κομνηνός» και «Παλαγία» από την Αλεξανδρούπολη, «Η Κερασούντα και το Γαρς» από το Θρυλόριο Κομοτηνής, και «Τα Κασσιτερά» από τις Σάπες «για το βροντερό παρών τους».