Δεν αποκλείει την «γρίπη των πουλιών» – Στη Θεσσαλονίκη για ανάλυση τα δείγματα

Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας για την ύπαρξη νεκρών πτηνών της άγριας πανίδας στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνης (Φανάρι), και ακολούθως το προσωπικό του πραγματοποίησε αυτοψία.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών ειδών ορνιθοπανίδας, ανάμεσα σε αυτά Βουβόκυκνοι (Cygnus olor), Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus),Φαλαρίδες (Fulica atra), Κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo), Βαρβάρες (Tadorna tadorna), ένας Θαλασσοπρίστης (Mergus serrator) και μία Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus), στο σύνολο της παρόχθιας ζώνης της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνης. Άμεσα, μάλιστα, ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης, η οποία πήγε στην περιοχή για συλλογή δειγμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρησης, πιθανή αιτία του θανάτου των πουλιών μπορεί να είναι η εξασθένηση τους λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων των τελευταίων ημερών. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και τα παγωμένα νερά των λιμνοθαλασσών είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη τροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Δεν αποκλείεται, πάντως, και το ενδεχόμενο τα πουλιά να είχαν προσβληθεί από τη λεγόμενη γρίπη των πουλιών, που δυστυχώς μετράει ήδη δύο κρούσματα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το γεγονός οι θάνατοι να οφείλονται στον ιό της γρίπης των πουλιών», σημειώνει ο Φορέας Διαχείρισης, κάνοντας γνωστό ότι «για αυτό το λόγο τα δείγματα που πάρθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη για ανάλυση και αναμένουμε τα αποτελέσματα». «Ακολούθησε περισυλλογή των νεκρών πτηνών από κλιμάκιο του Δήμου Κομοτηνής και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης», καταλήγει η ανακοίνωση.