ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1– του Δημήτρη Τζελέπη.

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στο Documento, ένα έντυπο που έχει ξεπεράσει και την Αυριανή, αλλά η Αυριανή είχε κοινό, αυτό όμως είναι ένα ρυπαρό έντυπο. Τι μας ρωτάει ο πρωθυπουργός; Εάν ο Ανδρέας ήταν ψεύτης. Ποιος ο λόγος του πρωθυπουργού να βγει και να γράψει για το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας; Πώς ένα άτομο που προέρχεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά μιλάει για το ΠΑΣΟΚ; Μιλάμε για δύο διαφορετικές ιδεολογίες. Ασχέτως εάν ο Παπανδρέου είχε και αυτός ριζοσπαστικές απόψεις, αλλά μόλις ανέβηκε στην εξουσία άλλαξε το τιμόνι.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί ότι η μεταπολίτευση έφερε όλα τα κακά στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά με αυτά που λέει και με αυτά που πράττει, δείχνει ότι έχει κληρονομήσει όλα τα κακά της μεταπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας, εάν εξαιρέσουμε τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή που μας έβαλε στην τότε ΕΟΚ, για την πενταετία Καραμανλή ακόμη δεν έχει κάνει καμία νύξη, όπως και για την πρώτη περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου. Άρα τι έμεινε; Η Ελλάδα καταστράφηκε στην τριετία του Μητσοτάκη και στην οκταετία του Σημίτη;

Η 3η του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο γιορτάζεται με φιέστες και με κείμενα, της δίνουμε μεγάλη προσοχή. Άλλωστε γιατί δεν γιορτάζουμε και άλλες γιορτές; Η 3η Σεπτεμβρίου είναι και μία φορτισμένη ιστορικά ημέρα, ήταν τότε που οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ζητούσαν από τον Όθωνα Σύνταγμα το 1843, που είχε ως αποτέλεσμα και την πολιτειακή αλλαγή στη χώρα, από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική.

Αφήνω στην άκρη την ιστορική παρένθεση και συνεχίζω.

Ο Τσίπρας είναι δύσκολος παίκτης, σε είκοσι μέρες θα γίνει ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Δεν θέλει να φύγει από το παιγνίδι τόσο εύκολα, δεν θα παραιτηθεί. Η απλή αναλογική ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο για αυτόν τον στόχο.

Ακούστηκαν και γράφηκαν πολλά για το άρθρο και για το εάν ο Τσίπρας θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη σοσιαλδημοκρατία. Όπως φαίνεται όμως, ούτε ο Τσίπρας είναι ο νέος ο Ανδρέας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά βόλευαν κάποιους.

Η ΔΗΣΥ πάει για νέο ξεκίνημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να την απορροφήσει. Η ΔΗΣΥ δεν θα κοιτάξει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη. Εάν κοιτάξει αριστερά και δεξιά θα δείξει ότι αλληθωρίζει.

Για να καταλήξω, αυτό το καλοκαίρι μας απασχόλησε το Ταλίν και μάλλον μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο θα μιλάμε για τον Παπανδρέου και τον Τσίπρα. Ο Ανδρέας κουβέντιαζε και έκανε πολιτική, ενώ ο Τσίπρας κουβεντιάζει, δίνει υποσχέσεις και μένει εκεί.

Υ.Γ.: Ίσως πια είναι ακατανόητο να γιορτάζουμε την 3η Σεπτέμβρη; Πια δεν ξέρουμε γιατί τη γιορτάζουμε, ίσως και το ΠΑΣΟΚ ήταν η τελευταία φορά που τη γιόρτασε σαν ενιαίο κόμμα.