Σε ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων, και σε εσφαλμένες αναγνώσεις του πολιτικού μηνύματος που εξέπεμψε η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18 περί διαγραφής οκτώ χωρών (μεταξύ των οποίων και του Παναμά), από την κατηγορία της Ε.Ε. των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, προέβησαν ή “υπέπεσαν” πολλοί αρθογράφοι και αναλυτές.
Συγκεκριμένα:
Το πολιτικό μήνυμα
Το πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαρήχθη, και είναι το εξής: Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στόχος, δε, των πρωτοβουλιών, δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές ώστε να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και φυσικά, η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο!
Τα πραγματικά γεγονότα
Στο δημόσια αναρτημένο κείμενο των αποτελεσμάτων της εν λόγω συνεδρίασης του Ecofin (http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/ecofin/2018/01/23/Q), αναφέρεται: “Tο Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της Ε.Ε. με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ε.Ε. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών, υπό στενή παρακολούθηση”. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες χώρες:
– Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους, και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν τις συστάσεις της Ε.Ε.
– Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη τη διάρκεια του έτους από την ομάδα “Κώδικας Δεοντολογίας”, με την υποστήριξη της Γ.Γ. του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.
Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση του Παναμά, που μέχρι και τη συνεδρίαση του Ecofin της 5/12/17 βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα (παράρτημα Ι):
1ον) Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της (4/1/18) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα (παράρτημα ΙΙ).
2ον) Θα κριθεί οριστικά βάσει χρονοδιαγράμματος μέχρι την προθεσμία της 31.12.18.
3ον) Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στη μαύρη λίστα.
Τέλος, επί της διαδικασίας, και τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία, σε όλα τα στάδια εργασιών τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ecofin της 23/1/2018 στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.