Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν υποχρεωμένος να αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Εντός του υπουργικού συμβουλίου ακούστηκαν κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εξωτερικών τόσο όσον αφορά στη διαχείριση του ζητήματος με τα Σκόπια, όσο όμως και για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Από το βράδυ της Τρίτης ο Νίκος Κοτζιάς προσπάθησε με στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ να προβάλει τη μία πλευρά των γεγονότων, επιχειρώντας έτσι να αλλάξει το κλίμα και να διαπραγματευτεί με τον πρωθυπουργό την παραμονή του στο υπουργείο. Εις μάτην.

Το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να έχει μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Το αίτημά του αφορούσε στην παροχή κάλυψης από το Μαξίμου, προκειμένου να μην αποχωρήσει ταπεινωμένος από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και πάλι εις μάτην.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάριζε πως «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο». Η δήλωση αυτή στόχευε απευθείας τον Νίκο Κοτζιά.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών σε έναν νέο κύκλο στοχευμένων διαρροών στα ΜΜΕ προσπάθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κρίση στη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο οφείλεται στο ότι έχει ζητήσει έλεγχο των μυστικών κονδυλίων σε όλα τα υπουργεία. Τελικά, δεν κατάφερε τίποτα.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης το Μαξίμου είχε κάνει γνωστό πως ο Νίκος Κοτζιάς αποπέμφθηκε. Για λόγους αβρότητας και μόνο, του δόθηκε η δυνατότητα από τον πρωθυπουργό να υποβάλει παραίτηση, η οποία και έγινε δεκτή. 

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Όταν ο Νίκος Κοτζιάς αιφνιδιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο προέβη σε προσωπική επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, κατηγορώντας τον ότι με τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ υπονόμευσε τη χώρα και τον πρωθυπουργό, οι πάντες κατανόησαν πως η κόντρα του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας φθάνει στα άκρα. Είχαν δίκιο.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιτέθηκε με δριμύτητα στον υπουργό Εξωτερικών λέγοντάς του πως άλλα υποστήριζε συζητώντας με τον πρωθυπουργό για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών κι άλλα τελικά συμβαίνουν. 

Επιπροσθέτως όμως, ο Πάνος Καμμένος μπροστά σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Ειδικότερα, του ανέφερε πως από το σύνολο των μυστικών κονδυλίων διοχετεύτηκαν αδικαιολόγητα 19 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Άμυνας κατήγγειλε τον Νίκο Κοτζιά πως «βουτάει από τα μυστικά κονδύλια». Ζήτησε, δε, από τον ΥΠΕΞ να λογοδοτήσει μπροστά στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όχι μόνο για τα εφετινά 19 εκατομμύρια αλλά και για όλα τα μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποίησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως θα πρέπει ο Νίκος Κοτζιάς να εξηγήσει λεπτομερώς σε ποιον δόθηκαν όλα αυτά τα χρήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τονίζοντας πως υπάρχουν ενδείξεις πως κονδύλια διοχετεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ με μοναδικό σκοπό να καθυβρίζεται ο υπουργός Άμυνας. Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε δαπάνη άνω των 25.000 ευρώ από το ταμείο των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να εγκριθεί από τριμελή επιτροπή του ΥΠΕΞ με ειδικό έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια καταστρέφεται. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της τριμελούς επιτροπής είναι και ο Γιώργος Μητράκος που συνδέεται προσωπικά με τον Νίκο Κοτζιά. Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με νέο νόμο τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και η διαχείρισή τους υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής, πάντοτε σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αυτή μηδέποτε συνεδρίασε.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο σκάνδαλο που αφορά σε διαγωνισμό για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, ο οποίος κατέληξε σε μία εταιρεία που δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν διαθέτει το γνωστικό αντικείμενο. Την εταιρεία αυτή έχουν συστήσει δύο πολλοί γνωστοί πρώην πρέσβεις του Υπουργείου Εξωτερικών και ένας στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Τελικά, το εταιρικό σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό και που διαθέτει δίκτυο δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο κι αλλού παραχώρησε την εκτέλεση του έργου σε πολύ γνωστή εταιρεία της Βρετανίας, η οποία διαθέτει το know how. Αυτή συμμετείχε στον διαγωνισμό αλλά απορρίφθηκε.

Ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο προφασιζόμενος πως έχει κάποιο ραντεβού. Εξερχόμενος από την αίθουσα αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε περιοριζόμενος στη φράση «δεν ξέρω» απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Δεν πέρασε ούτε μία ώρα και τα δημοσιογραφικά κινητά τηλέφωνα πήραν…φωτιά. Η διαρροή ήταν σχεδόν η ίδια. Ένα επιλεκτικό κοκτέιλ του έντονου διαλόγου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Το επιλεκτικό αυτό κοκτέιλ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των ενημερωτικών ιστοσελίδων, δίνοντας όμως στη δημοσιότητα τη μία πλευρά του δράματος που εξελίχθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη γνωστή αίθουσα της Βουλής.

Αργά το βράδυ της Τρίτης κουδούνιζαν και πάλι τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία, για να αναπαραχθεί μία νέα φήμη, η οποία έφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τη μη κάλυψη του πρωθυπουργού στη διένεξή του με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, αυτή η φήμη έφθανε και στο σημείο να αναφέρεται σε ενδεχόμενη υποβολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

Το πρωί της Τετάρτης το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης βρισκόταν σε τηλεοπτικό πάνελ ενημερωτικής εκπομπής. Ο έμπειρος πολιτικός ισχυρίστηκε πως, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Η αποκάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη, λοιπόν, προκάλεσε νέο θόρυβο και επέτεινε τα σενάρια περί ενδεχόμενης υποβολής παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών λόγω δυσφορίας του από τη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Αποτέλεσμα αυτής της εντεινόμενης φημολογίας ήταν και τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης στους ενημερωτικούς ιστοτόπους.

Το μεσημέρι όμως της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν υπέρ το δέον σαφής, όταν σχολίασε όλες τις παραπάνω διαρροές και πληροφορίες. Είπε χαρακτηριστικά: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Αυτό δεν θα επηρεάσει διόλου την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτήν τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης».

Σε ερώτηση για τα όσα γράφονται σήμερα στον Τύπο για δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την «κόντρα» που φέρεται να είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν γνωρίζω εάν δυσφορεί και δεν μπορώ να το πιστέψω, άλλωστε δεν έχει λόγο (να δυσφορεί), η θέση της κυβέρνησης είναι και η δική του (σ.σ.: του υπουργού Εξωτερικών). Συμπλήρωσε, δε, πως «εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο (υπήρχε δηλαδή δυσφορία), δεν θα είχε λόγο να κάνει διαρροές, θα το είχε επικοινωνήσει στον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει τακτικότατα συνομιλία». «Δεν θα σχολιάσω φαντασιόπληκτες διαρροές» επεσήμανε και πρόσθεσε πως χθες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση. «Υπάρχει πολιτική διαφωνία, αλλά είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας και κανείς από την κυβέρνηση δεν θα συμπλεύσει με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά για την πτώση της κυβέρνησης» τόνισε. Καταλήγοντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «ο πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν, δεν έχει φοβηθεί τις πολιτικές εξελίξεις και δεν σύρεται από αυτές, αντιθέτως τις προκαλεί ο ίδιος». 

«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου», έγραψε από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, προσθέτοντας: «Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος».

πηγή: zougla.gr / kargimerini.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr