Στο Παγκόσμιο Ισλαμικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, με θέμα «Ο ρόλος των φάτουα «ιερονομικών ρητρών» στην κοινωνική σταθερότητα», εκπροσώπησε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Γενική Γραμματεία Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα», από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Συμμετείχαν σε αυτό μουφτήδες από εξήντα τρεις χώρες του ισλαμικού κόσμου. Ο «μεγάλος μουφτής» της Αιγύπτου, Δρ Σαβκί Αλλάμ, έκανε την εναρκτήρια ομιλία, και ακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις στην ολομέλεια της διοργάνωσης από διάφορους μουφτήδες, υπουργούς και προέδρους βακουφίων του ισλαμικού κόσμου:  τον «μεγάλο σεΐχη» του Αλ Άζχαρ, Αχμάντ Μουχάμμεντ Αλ Ταγγίπ, τον πρώην «μεγάλο μουφτή» της Αιγύπτου, Δρ Αλή Γκομά, τον μουφτή της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, Μουχάμεντ Αχμάντ Αλ Χουσεΐν, τον μουφτή του Λιβάνου, Αμπνταλλατίφ Νταριάν, τον μουφτή της Ιορδανίας, Μουχαμάντ Αλ Χαλαϊλα, τον μουφτή της Τσετσενίας, Σαλάχ Μετζίφ, τον μουφτή της Μαλαισίας, Ζουλκίφ Μουχάμμεντ Αλ Μπόυκρι, τον πρόεδρο βακουφικών υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μουχαμμέντ Αλ Καμπί, τον πρόεδρο της παγκόσμιας ισλαμικής ένωσης, Μουχάμμεντ Αμπταλκαρίμ Ίσα, τον υπουργό βακουφίων της Υεμένης, Αχμάντ Ατίγγιε, τον πρόεδρο των ισλαμικών υποθέσεων της Αφρικής Μουχάμαντ Αχμάντ Λου, τον πρόεδρο βακουφικών υπόθεσεων της Αιγύπτου, Οσάμα Αλ Άμπντ, τον τέως μουφτή της Βοσνίας, Μουσταφά Τζετζίτς, εκπροσώπους μουσουλμανικών υποθέσεων από την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ολλανδία, καθώς και τον σοφολογιότατο μουφτή Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή.

Ο μουφτής Κομοτηνής ενημέρωσε τους συνέδρους ως προς την εφαρμογή του ισλαμικού οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα και τη σημασία που έχει αυτό για τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Επίσης αναφέρθηκε στο καθεστώς της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή της Θράκης, επισημαίνοντας πως «η μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στον τομέα της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων». Ο μουφτής Κομοτηνής προσκάλεσε τους διακεκριμένους μουφτήδες του ισλαμικού κόσμου να επισκεφθούν τη Θράκη και να παρατηρήσουν επί τόπου τη θρησκευτική κατάσταση των μουσουλμάνων και την ειρηνική συμβίωση που αποτελεί πραγματικότητα.

Ακόμη ο μουφτής Κομοτηνής συμμετείχε σε  συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» που εδρεύει στο Κάιρο, με μέλη διακεκριμένους θεολόγους και μουφτήδες από πενήντα χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στις συζητήσεις αναπτύχθηκαν προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων που βασίζονται σε ψευδεπίγραφες «φάτουα» που εκδίδουν διάφοροι φανατικοί που αυτοαποκαλούνται ιμάμηδες αλλά δεν έχουν καμιά ισχύ και αναγνώριση από τις επίσημες μουφτείες και από κρατικούς οργανισμούς ισλαμικών χωρών.

Επίσης ο  κ. Μέτσο Τζεμαλή έδωσε πολλές και σημαντικές συνεντεύξεις σε αιγυπτιακά και διεθνή ΜΜΕ  όσον αφορά την κατάσταση των μουσουλμάνων της Θράκης. 

Στο συνέδριο τον μουφτή Κομοτηνής συνόδευσε ο έγκριτος θεολόγος και καθηγητής ισλαμικού δικαίου Δρ Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» και έλαβε μέρος στις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας.