Συνεχίζει να προσπαθεί – για ψηφοθηρικούς λόγους προφανώς – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο ζήτημα της ασφάλειας. Αυτή τη φορά, με μια κίνηση καθαρά εντυπωσιασμού – επηρεασμένος μάλιστα από fake news – ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας να αποδεσμευτεί το 20% των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη των γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ώστε να επιστρέψουν σε περιπολίες στις γειτονιές», τουτέστιν … δύο από τους συνολικά δέκα αστυνομικούς που είχαν διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Σε απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κατ’ αρχήν «αποκαλύπτει» στον κ. Μητσοτάκη ότι έπεσε «θύμα» fake news, ενώ υπενθυμίζοντάς του ότι οι πεζές περιπολίες άρχισαν επί ημερών της νυν κυβέρνησης (σ.σ. από τον Μάιο του ’15), σημειώνει πως γενικότερες περικοπές σε τέτοιου είδους δεσμευτικά καθήκοντα (σ.σ. φύλαξη κομματικών γραφείων κ.λπ.) εκατοντάδων αστυνομικών είναι ήδη δρομολογημένες και θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα προσεχώς.

Η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη

«Διάβασα την Κυριακή το ρεπορτάζ για την επιλογή της Κυβέρνησης να μειώσει κατά 30% τους αστυνομικούς που πραγματοποιούν περιπολίες στις γειτονιές της χώρας. Επιβεβαιώνει πλήρως όσα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει εδώ και καιρό, και μαζί με την αποφυλάκιση εκατοντάδων κακοποιών λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, εξηγεί την αύξηση της εγκληματικότητας. Η ασφάλεια του πολίτη – θα το λέω διαρκώς – είναι βασική προτεραιότητά μου. Και αυτή προϋποθέτει την επιστροφή των αστυνομικών στους δρόμους και τις γειτονιές. Χρειαζόμαστε περισσότερες περιπολίες, ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. Ξέρω ακριβώς τι θα κάνουμε εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν στις επόμενες εκλογές για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας. Αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στα λόγια. Για αυτό επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και του ζήτησα να αξιοποιήσει το 20% των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα σε περιπολίες στις γειτονιές. Συγκεκριμένα του ζήτησα να αποδεσμεύσει το σύνολο της Ομάδας ΔΙΑΣ που φυλάσσει τα γραφεία του κόμματος και το πολιτικό μου γραφείο προς αξιοποίηση για τις ευρύτερες επιχειρησιακές ανάγκες της αστυνομίας. Είμαι σίγουρος ότι αν όλοι – κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες – επαναξιολογήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες φύλαξης, θα αποδεσμεύσουμε έναν σημαντικό αριθμό αστυνομικών για να κάνουμε τις γειτονιές μας πιο ασφαλείς».

Η απάντηση του Ν. Τόσκα

«Δημοσιεύματα σχετικά με υποτιθέμενους σχεδιασμούς για μειώσεις στα ποσοστά των αστυνομικών που ενεργούν περιπολίες, απλώς ανάγονται στη σφαίρα των fake news. Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να το γνωρίζει. Άλλωστε, στην κατ’ ιδίαν επικοινωνία του με τον Αρχηγό της Αστυνομίας είχε κάθε ευκαιρία να εξακριβώσει τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα. Είναι εξάλλου γνωστό το ότι οι πεζές περιπολίες άρχισαν επί των ημερών αυτής ακριβώς της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, να τον ευχαριστήσουμε για τη σπουδή του να αποδεσμεύσει δύο στους δέκα αναλογικά από τον συνολικό αριθμό των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για φύλαξη στο κόμμα του. Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι γενικότερες περικοπές σε τέτοιου είδους δεσμευτικά καθήκοντα εκατοντάδων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ, έτσι και αλλιώς  ήδη δρομολογούνται σε ευρεία κλίμακα και θα εφαρμοστούν τις επόμενες μέρες».