Ο Σταύρος Τζαβαριάν έλκει την καταγωγή του από το Φανάρι Ροδόπης, τελείωσε το 1ο ΤΕΕ Κομοτηνής, και η πράξη ανδρείας του γέμισε με περηφάνια συγγενείς και φίλους του που τον ξέρουν ως ένα από τα καλύτερα παιδιά με αρχές και πηγαία διάθεση προσφοράς.

Με το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, την ανώτερη ηθική αμοιβή που απονέμεται σε στρατιωτικούς εν καιρώ ειρήνης, τιμήθηκαν τα τρία στελέχη της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ Μ.Α.Κ.) από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, για την άμεση και επιτυχή αντίδρασή τους να επέμβουν και να σώσουν, απεγκλωβίζοντας από τη θάλασσα τους δύο πιλότους του ελικοπτέρου AH-64DHA Longbow Apache που στις 20/9 είχε καταπέσει στα αβαθή της παραλίας Βρασνών στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Σάρισσα 2016».

%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd-2Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ Λοχίες Πεζικού, Γεώργιο Σαπρανίδη, Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και Σταύρο Τζαβαριάν, οι οποίοι έλαβαν το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, το συνοδευτικό Δίπλωμα και την πλακέτα του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια χειρός του Υπουργού, στο γραφείο του, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, ενώ παρόντες επίσης ήταν οι Υπαρχηγοί ΓΕΝ Υποναύαρχος Δημοσθένης Χέλμης και ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Αθανασίου ως εκπρόσωποι των απουσιαζόντων στο εξωτερικών Αρχηγών ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση αντιστοίχως, καθώς και οι διοικητές των τιμηθέντων της προϊσταμένης Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξιάρχου Νικόλαου Φλάρη και της Ζ΄ ΜΑΚ Αντισυνταγματάρχου (ΠΖ) Ιωάννη Καρποντίνη.

Ζητώντας τους ο Υπουργός να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι πως έγινε η διάσωση, οι τιμηθέντες του είπαν: «Είμαστε βατραχάνθρωποι και έχουμε εκπαιδευτεί να λειτουργούμε και να ενεργούμε ομαδικά. Είδαμε τη συντριβή του ελικοπτέρου και σπεύσαμε αμέσως με τη φουσκωτή λέμβο στην περιοχή μαζί με συναδέλφους μας από μία δεύτερη λέμβο. Αυτοί ασχολήθηκαν με τον πιλότο ο οποίος είχε απελευθερωθεί και ήταν ήδη στην επιφάνεια. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτόν. Οι δυο μας βουτήξαμε αμέσως, ο ένας άνοιξε την καλύπτρα του πιλότου ο οποίος ήταν ακόμα μέσα στο κόκπιτ, δεμένος και αναίσθητος. Αν δεν επεμβαίναμε αμέσως είναι σίγουρο ότι θα έχανε τη ζωή του. Ο ένας άνοιξε και κράταγε ανοικτή την καλύπτρα, ο δεύτερος απελευθέρωσε αμέσως του ιμάντες που τον

Θεοφάνεια 2015 στο Φανάρι Κομοτηνής: Τον Σταυρό έχει πιάσει ο βουτηχτής Σταύρος Τζαβαριάν, που βγαίνοντας από τα παγωμένα νερά του θρακικού πελάγους, αναφώνησε "να ζήσουν οι βατραχάνθρωποι".
Θεοφάνεια 2015 στο Φανάρι Κομοτηνής: Τον Σταυρό έχει πιάσει ο βουτηχτής Σταύρος Τζαβαριάν, που βγαίνοντας από τα παγωμένα νερά του θρακικού πελάγους, αναφώνησε “να ζήσουν οι βατραχάνθρωποι”.

συγκρατούσαν στη θέση του και τον τράβηξε έξω, και οι δύο μαζί τον ανεβάσαμε στην επιφάνεια. Εκεί είδαμε ότι από το στόμα του έβγαζε αφρούς και ήταν αναίσθητος. Αμέσως ο τρίτος από μας που ήταν στη βάρκα άρχισε την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ (τεχνητή αναπνοή) ενώ εμείς οδηγούσαμε τη λέμβο έξω. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αμέσως μόλις βγήκε ο Ταγματάρχης στην επιφάνεια του έσωσε τη ζωή γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Στην παραλία μια τρίτη λέμβος ήταν σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως αν απαιτείτο, με συναδέλφους μας με μπουκάλες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουν».

Ο Σταύρος Τζαβαριάν έλκει την καταγωγή του από το Φανάρι Ροδόπης, τελείωσε το 1ο ΤΕΕ Κομοτηνής, και η πράξη ανδρείας του γέμισε με περηφάνια συγγενείς και φίλους του που τον ξέρουν ως ένα από τα καλύτερα παιδιά με αρχές και πηγαία διάθεση προσφοράς. Η ενέργειά του και η τιμή στο πρόσωπό του από την Πολιτεία, προδήλως περιποιεί τιμή για τον τόπο μας και όλους τους συντοπίτες του. Του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός γιατί τέτοιους ανθρώπους χρειάζονται το στράτευμα αλλά και γενικότερα η κοινωνία. 

πηγή: parapolitika.gr / Λ.Σ.Μ.

επιμέλεια: inkomotini.gr