Τον Μάρτιο του 2018 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Μαχαιροποιών Ελλάδος με σκοπό την προώθηση της χειροποίητης μαχαιροποιίας, μίας τέχνης που κινδυνεύει με αφανισμό της τελευταίες δεκαετίες. Μέσα από τις δράσεις του, ο Σύλλογος επιδιώκει να φέρει σε επαφή το κοινό με την ελληνική μαχαιροποιία και τους τεχνίτες κατασκευαστές.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει την «1η Έκθεση Συλλόγου Μαχαιροποιών» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στην Αθήνα κατά το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου. Τα μέλη του Συλλόγου θα εκθέσουν χειροποίητα μαχαίρια και εργαλεία, φτιαγμένα με γνώμονα την ποιότητα και την ομορφιά, ενώ ταυτόχρονα θα λάβουν χώρα συζητήσεις, υπό τον τύπο σεμιναρίων, για μια σειρά από θέματα γύρω από το χειροποίητο μαχαίρι.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να καταδείξει ότι μια ξεχασμένη τέχνη αναγεννάται και εκσυγχρονίζεται μέσα από το μεράκι και την αγάπη των μαστόρων του ατσαλιού και της φωτιάς.

Παρών σε αυτήν την έκθεση – γιορτή για τους φίλους του χειροποίητου μαχαιριού και όχι μόνο, θα είναι και ένας Κομοτηναίος μαχαιροποιός, ο κ. Γιάννης Γεκτίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Γεκτίδης θα είναι ο μοναδικός εκθέτης από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ένα δείγμα της δουλειάς του αποτυπώνεται στις ακόλουθες φωτογραφίες: