Ο “Καρυοθραύστης” είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, έχουν καθιερώσει τον “Καρυοθραύστη” ως μια από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, η οποία παρ’ όλο που μετρά 124 χρόνια ζωής, έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίασής της. Διατηρεί ανέγγιχτα από τον χρόνο, όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Η πρεμιέρα του “Καρυοθραύστη” είχε γίνει στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, και το κοινό τον υποδέχτηκε με συγκλονιστικό χειροκρότημα. Ήταν η βραδιά που ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ένιωθε για ακόμα μια φορά απόλυτα δικαιωμένος. Η μουσική του συνδυάστηκε μοναδικά με το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι “Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών” του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, και το οποίο διασκεύασε αριστοτεχνικά ο Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Μαριούς Πετιπά εξέπληξε τους πάντες με τη χορογραφία του. Η τρυφερή ιστορία του “Καρυοθραύστη” δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Η ιστορία του “Καρυοθραύστη” διαδραματίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια γερμανική πόλη όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Στη δεύτερη πράξη παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

Στο εξωτερικό ο “Καρυοθραύστης” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934, 42 χρόνια μετά την πρεμιέρα του 1892. Και εκεί η υποδοχή ήταν μοναδική. Από τότε έχουν δοθεί πάμπολλες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία.

Ο “Καρυοθραύστης” χορογραφήθηκε και από τους δύο κορυφαίους χορευτές του 20ου αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας, και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater. Ο καθένας άφησε το στίγμα του ενισχύοντας τον μύθο ενός έργου που δεν παύει να μας εκπλήσσει.

  • Στις 5 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 20:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης “Φίλιππος Αμοιρίδης”, από το Μπαλέτο Θεάτρου Μόσχας – Μπαλέτο της Ρωσίας.

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικά 15 €, Παιδικά: 10 €.

Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Δήμητρα Πυργελή, 2541072363, Δημητρίου Ανδρέα 57.