Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο επίκεντρο.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Τσίπρα και Γιλντιρίμ, όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.

Στην τελετή  των εγκαινίων του «Περιπτέρου της Τουρκίας», που ετοιμάστηκε από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”, Αχμέτ Ιλχάν.    

Το παρών έδωσαν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO Αλέξης Τσακτσιρλής, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος (ΕΤΕΒΕ) Δημήτρης Συμεωνίδης, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες.

ΕΛΛΗΝΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΛΕΛΗΤΗΡΙΟ 1Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για το το 2017 ανήλθαν περίπου στα 2 δισ. δολάρια, και όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιλχάν Αχμέτ,  “οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού τα προηγούμενα χρόνια οι συναλλαγές αυτές ξεπερνούσαν τα 5 δισ. δολάρια. Για την Περιφέρειά μας και για την όμορφη Θράκη μας, διεκδικώ μεγάλο μέρος από αυτές τις εμπορικές συναλλαγές”. 

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε από την πλευρά του ότι «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να έρθει πλησιέστερα η αγορά της Ευρασίας στην Ευρωπαϊκή, γιατί δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων μεταφορών – συγκοινωνιών. Αυτές τις προοπτικές θα μπορέσουν καλύτερα να τις αξιοποιήσουν συνεργαζόμενες ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις».

Εν τω μεταξύ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Τσίπρα και Γιλντιρίμ, όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.