Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την ομάδα εργασίας που συστάθηκε για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών της Θράκης, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Στο κείμενο της Ερώτησής του, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση με απόφασή σας συγκρότησε ομάδα εργασίας «για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργιάς των Μουφτειών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, «έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτείται, θα  είναι η μετάβασή της στην έδρα των Μουφτειών Κομοτηνής, Ξανθής και Διδυμοτείχου, όσες φορές απαιτηθεί, είτε σε πλήρη σύνθεση είτε σε μερική, καθώς και α) η σύνταξη αναλυτικής και λεπτομερούς έκθεσης του υφιστάμενου τρόπου λειτουργιάς τους (στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και όλα όσα αφορούν στη διαδικασία άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων), και β) η κατάθεση πρότασης – μελέτης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργιάς τους».

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται εντωμεταξύ από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ενώ χρέη συντονιστή της θα εκτελεί η Ελένη Αναστασοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Τμήματος Ετεροθρήσκων και Ετεροδόξων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το έργο της ομάδας εργασίας θα επικουρούν, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι Βασίλειος Συμεωνίδης, προϊστάμενος του Γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης, Μεχμέτ Δερτιμάν, σχολικός σύμβουλος μειονοτικού προγράμματος μειονοτικών σχολειών, και Ανδρέας Νοταράς, άμισθος σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ η συντονίστρια της ομάδας μπορεί να ζητήσει την επιστημονική υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του διδακτικού προσωπικού των μαθημάτων μουσουλμανικής θρησκευτικής ειδίκευσης των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης.

Οι Μουφτείες  αποτελούν την ιδιαίτερη θρησκευτική ταυτότητα και παράδοση της Μειονότητας της Θράκης, και η κάθε παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας που άπτεται θεμάτων θρησκείας, πρέπει να είναι τέτοιας φύσης που να εξασφαλίζεται ο σεβασμός στις αρχές της ισλαμικής θρησκείας, και εξ αυτού πρέπει σε κάθε παρέμβαση να αναζητείται και η γνώμη των μελών της Μειονότητας και ειδικότερα των αρμοδίων στα θέματα ισλαμικής θρησκείας.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Ποιος είναι ο σκοπός της ομάδας εργασίας «για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργιάς των Μουφτειών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης»;

Β) Ποιους τομείς και ποιες αρμοδιότητες της Μουφτείας και των Μουφτήδων αφορά  συγκεκριμένα η «αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Μουφτειών στην Θράκη»;

Γ) Γιατί αυτή η επιτροπή αποτελείται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν από μη μουσουλμάνους υπηρεσιακούς παράγοντες, και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και μουσουλμάνοι, τη στιγμή μάλιστα που αφορά θέματα Μουφτειών, ήτοι θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική θρησκεία;».