Και αφήνει υπονοούμενα για Θεσσαλονίκη, νησιά Αιγαίου και Κύπρο!

Οξύνει και πάλι τη ρητορική του ο Τούρκος Πρόεδρος – «Η Θράκη είναι Ελληνική» απαντά η Αθήνα.

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φθάνοντας στο σημείο να θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη, ενώ παρουσίασε ως “εθνικές διεκδικήσεις” όλα τα εδάφη που είχε κάποτε η οθωμανική αυτοκρατορία.

Στη νέα του πρόκληση, λίγες μέρες μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης,  ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία, αφήνοντας υπονοούμενα και για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και νησιά του Αιγαίου, επικαλούμενος «ορισμένους ιστορικούς» σύμφωνα με τους οποίους αυτές οι περιοχές περιλαμβάνονται στα σύνορα του εθνικού συμβολαίου.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», ξεκίνησε την ομιλία του στη Ρίζε ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, είπε πως «η Τουρκία εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Εμάς άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Αυτά να τα ξεχωρίζουμε. Φυσικά σεβόμαστε τα σύνορα, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στην καρδιά μας και δεν θα το επιτρέψουμε. Μας λένε γιατί ενδιαφέρεστε για τα μέρη αυτά. Μα δεν είναι ξένοι τόποι για μας! Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το Βατούμι από τη Ριζούντα, την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Σε όλα αυτά τα μέρη θα βρείτε ίχνη από εμάς».

«Είναι καθήκον αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές», υποστήριξε, και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Εξηγώντας το σκεπτικό του είπε ότι «το 1920 η τότε τουρκική εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του εθνικού συμβολαίου, το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας», και τόνισε ότι «με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους, και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή».

Απάντηση Αθήνας: «Η Θράκη είναι ελληνική»

Με ταχύτητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητες και επικίνδυνες» τις σκέψεις του κ. Ερντογάν.  «Η Θράκη είναι ελληνική», επισημαίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, που κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάνης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».