Έντονος και σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε το λάθος να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, με τον Έλληνα ομόλογό του να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους, επιστρατεύοντας μάλιστα και την ιδιότητα του ως Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην Συνθήκη της Λωζάννης που πρέπει να επανεξεταστούν. «Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οικοδομείται ξανά ο πλανήτης μας και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», σημείωσε.

Παίρνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήγησε στον ομόλογό του ότι «οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται, αλλά ερμηνεύονται» και τον προέτρεψε, με νόημα, αποφεύγει νομικές εκφράσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και να συμβουλευτεί το έμπειρο νομικό επιτελείο του…

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του αιχμηρού αυτού διαλόγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Τούρκος Πρόεδρος «συνελήφθη» από τις κάμερες να λαμβάνει και να διαβάζει ένα… «σκονάκι». Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα σημείωμα, που προερχόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με περιεχόμενο που δεν έγινε φυσικά γνωστό.