Ένας Αστροναύτης προσεδαφίζεται στην Ελλάδα για να εμπνεύσει την επόμενη γενιά Ελλήνων επιστημόνων.

Με τους συνέδρους του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής, και τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν την Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση με τίτλο «Η Μακεδονία υποδέχεται τη Γνώση», θα συναντηθεί ο Christer Fuglesang, Αστροναύτης και Φυσικός.

Το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκης, είναι «Η Φυσική συναντά την Κοινωνία / Ανακαλύψεις – επιτεύγματα – προοπτική για τη Φυσική του 21ου αιώνα».

Στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους πάνω στη σύγχρονη Φυσική. Ιδιαίτερος στόχος του συνεδρίου είναι να «χτίσει» γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό χώρο, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίσημος προσκεκλημένος Christer Fuglesang, θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση και τη σημασία τους για την ανθρώπινη ζωή εντός και εκτός του πλανήτη μας.

Ο Fuglesang θα μοιραστεί με το κοινό τις εμπειρίες του από τη ζωή στο Διάστημα, τις δύο διαστημικές πτήσεις που έχει πραγματοποιήσει και τους πέντε διαστημικούς περιπάτους για τους οποίους κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Ο Christer Fuglesang είναι καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH στη Στοκχόλμη και Διευθυντής του εκεί Διαστημικού Κέντρου. Το ερευνητικό του έργο αφορά τα σωματίδια στο Διάστημα και συγκεκριμένα την κοσμική ακτινοβολία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Διατέλεσε επί 18 χρόνια ενεργός Ευρωπαίος Αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έχοντας εκπαιδευτεί σε Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ.

Πραγματοποίησε δύο αποστολές με το Διαστημικό Λεωφορείο (Space Shuttle) Discovery της NASA στον ISS (STS-116 το 2006 και STS-128 το 2009).

Πριν την εκπαίδευσή του ως αστροναύτης, ο Fuglesang εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στην πειραματική σωματιδιακή φυσική.

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής διεξάγεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της EPS (European Physical Society) και της B.P.U. (Balkan Physics Union).

Πληροφορίες:

Ένωση Ελλήνων Φυσικών, www.eef.gr

Ιστότοπος συνεδρίου www.eef17.gr