– Έκθεση-προάγγελος της μεγάλης επικείμενης έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, με θέμα τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή.

«50 χρόνια Αστερίξ», είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής από τις 17 Μαΐου  έως τις 17 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), και σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις «ΜΑΜΟΥΘ Comix».

Η έκθεση διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009 για την επέτειο των 50 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ, και περιλαμβάνει πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα, καμβάδες με γενικά στοιχεία για το κόμικ, ειδική κατασκευή με δραστηριότητες για παιδιά, και φιγούρες των ηρώων του κόμικ με δίγλωσσα κείμενα στα ελληνικά και στα γαλλικά που έχουν ενσωματωθεί στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής ώστε να συνδεθούν με σχετικά εκθέματα της ρωμαϊκής εποχής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Μαΐου ημέρα Κυριακή και ώρα 20:00 στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», είναι ο τίτλος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, και το συνοδευτικό κείμενο των σχετικών εκδηλώσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μια κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Τα μουσεία ως ζωντανοί οργανισμοί πρέπει και μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο, έχοντας την δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοιχτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα· μια κοινωνία με προοπτικές».

  • Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, θα είναι ελεύθερη για όλους.

  • Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής: 08:00 – 15:00 καθημερινά.