Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia Ροδόπης κατά το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου.

Η Ροδόπη αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του φετινού φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

22015669 10214516170640278 1112438525 oΗ αυλαία των εκδηλώσεων στη Ροδόπη άνοιξε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με μία άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα, στην οποία καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματεύτηκαν το θέμα της ανάδειξης της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού. Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ άλλων τόνισε: “Πάνω σε αυτή τη διαδρομή βάζουμε γερά θεμέλια ενώνοντας το χτες με το σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο σε όλο το μήκος της Περιφέρειάς μας. Εμπνεόμαστε από το πλούσιο ιστορικά χτες, αλλά παράλληλα ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Ενισχύουμε την ενδοπεριφερειακή μας συνείδηση, περνώντας το μήνυμα πως  η ιστορία και ο πολιτισμός μας ενώνουν.

22053148 10213866491558502 1190790256 nΘα ήθελα να εξάρω την αξία του εθελοντισμού και να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, οι οποίοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας με την ανιδιοτελή προσφορά τους. Συνεισφέρουμε όλοι με τη δύναμη του Εθελοντισμού, με τη δύναμη του Ανθρώπου, κινητήριος μοχλός για την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων. Περισσότεροι από εβδομήντα άνθρωποι δήλωσαν εθελοντές, βάζοντας το “εγώ” τους κάτω από το καλό της διοργάνωσης, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Απαιτείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Και σε αυτή την προσπάθεια σας καλώ σήμερα να συνδράμετε και να συμμετέχετε κι εσείς. Η Πόλη μας, ο Νομός μας, η Θράκη μας, σας έχει ανάγκη. Χρειάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής. Ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά, όσο γίνεται πιο συντονισμένα. Εγώ χρειάζομαι όλους εσάς σε αυτή την προσπάθεια”.

Μεγάλη καινοτομία του φετινού φεστιβάλ ήταν η διεξαγωγή του «1ου Via Egnatia Run Κομοτηνής», το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, το οποίο προσέλκυσε πλήθος κόσμου, καθώς περισσότεροι από 370 δρομείς πήραν μέρος στον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, σε μία διαδρομή που περνούσε από όλα τα ιστορικά μνημεία της Κομοτηνής και κατέληγε στο Βυζαντινό Κάστρο. Τη σκυτάλη από τους δρομείς πήραν τα μέλη του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα, οι οποίοι με την ενέργεια και τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν το κοινό. Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, με τα φώτα των προβολέων να πέφτουν πάνω στο Βυζαντινό Κάστρο, μικροί και μεγάλοι πέρασαν ένα ευχάριστο δίωρο.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής υπό τους ήχους τοπικών συγκροτημάτων της περιοχής και με δωρεάν προσφορά ροφημάτων από καφεπώλες της περιοχής.

Άλλη μια σημαντική καινοτομία του φεστιβάλ, το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του μεταδίδοντας «ζωντανά» σε γιγαντοοθόνες, σε έξι διαφορετικά σημεία της Κομοτηνής.

 

«Το φετινό φεστιβάλ Via Egnatia κατάφερε και προσέλκυσε πλήθος κόσμου, έδωσε πνοή στην περιοχή, και σαν Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώνουμε κάθε χρόνο τον θεσμό, κάνοντάς τον πιο ελκυστικό και ενδιαφέρων για το ευρύ κοινό με μία σειρά εκδηλώσεων και καινοτομιών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.