«Όταν είπα στο Συνέδριο ότι θα ήθελα η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να είναι ηλικιακά η πιο νέα στην ιστορία του κόμματος, το εννοούσα και το εννοώ. Και για να γίνει αυτό πρέπει να δώσουμε σε νέους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Kυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την επιτροπή που οργάνωσε το συνέδριο της νεολαίας του κόμματος. Είχε προηγηθεί, μία περίπου εβδομάδα πριν, η τοποθέτησή του στο συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, όπου ζήτησε από τη νεολαία να είναι στην πρώτη γραμμή.

Η επανάληψη, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της συγκεκριμένης πρόθεσης, δείχνει πως το αίτημα της ηλικιακής ανανέωσης των ψηφοδελτίων δεν είναι κάποια φωτοβολίδα της στιγμής, αλλά μία από τις προτεραιότητες του προέδρου της ΝΔ, που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του. Για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, οι στενοί συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει την αναζήτηση νέων ανθρώπων που θα είναι στις εκλογικές λίστες. Όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, η νοοτροπία δεν είναι να γίνει κάτι τέτοιο με ποσοτικά κριτήρια, αλλά με ποιοτικά, όπως η επαγγελματική διαδρομή και η αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε, μιλώντας στην επανιδρυθείσα νεολαία του κόμματος, «αντικατέστησε» πολλές αναφορές τη λέξη ΟΝΝΕΔ, με αναφορές στη νέα γενιά συλλήβδην, κάτι που σημαίνει πως η αναζήτηση δεν γίνεται μόνο μέσα από το κομματικό φυτώριο, αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν ως προαπαιτούμενο «κομματικά ένσημα». Αυτό ωστόσο όπως λένε πηγές της Πειραιώς, παρουσιάζει μια δυσκολία, αφού άνθρωποι με διαπιστευτήρια δείχνουν επιφυλακτικότητα στο να μπουν στη διαδικασία να είναι υποψήφιοι σε εκλογές. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο εγγύς μέλλον.

Συγχρόνως στη ΝΔ αναζητούν πρόσωπα και από τη γενιά του brain drain, δηλαδή των νέων Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσουν την επιστροφή εκείνων που μπορούν να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της χώρας τόσο σε επιστημονικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο.

Τούτων δοθέντων, η αναζήτηση στελέχωσης των ψηφοδελτίων που έχει ξεκινήσει, θα συνεχιστεί, και θα έχει πολλά ακόμα στάδια, αν και  υπάρχουν ωστόσο πρόσωπα τα οποία φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» για τις επόμενες λίστες.

Νέα πρόσωπα σε Αθήνα-Πειραιά: Στη Β’ Αθηνών θεωρείται βέβαιο πως θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας, Σάκης Ιωαννίδης, που ήδη έχει προβεί στις πρώτες ενέργειες για τη στελέχωση του γραφείου του. To ίδιο βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος είναι κάτω των 30 ετών και έχει ευρωπαϊκές παραστάσεις ως πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ. Στις λίστες θα είναι και ο Βασίλης Ξυπολιτάς, ενώ νέο πρόσωπο πιθανόν να είναι και η Ευαγγελία Γιακουμάτου, αν δεν είναι υποψήφιος ο πατέρας της και επί σειρά ετών Βουλευτής και Υπουργός, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος τόσο ο Γιάννης Μελάς όσο και ο Γιάννης Βουτσινάς, ενώ στη Β’ Πειραιά η δημοσιογράφος Εύα Ζαχιώτη. Στην Α΄ Αθήνας βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του Βασίλη Αξιώτη, 32 ετών, που σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως πολιτικός μηχανικός, ενώ πιθανόν στην ίδια περιφέρεια να πολιτευτεί και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη. Στην περιφέρεια Αττικής στις λίστες φαίνεται πως θα είναι ο 32χρονος δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας και ο 33χρονος γεωλόγος Ανδρέας Τσώκος.

Ο Αντώνης Γραβάνης ομιλητής σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ στην Κομοτηνή.
Ο Αντώνης Γραβάνης ομιλητής σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ στην Κομοτηνή.

Νέα πρόσωπα στην Περιφέρεια: Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα της Νατάσας Σωτηριάδου στο Κιλκίς, που είναι σήμερα αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικείων θεμάτων, ενώ το 2015 σύμφωνα με δική της δήλωση είχε αρνηθεί να είναι στις λίστες του κόμματος. Στην Κεφαλλονιά θα πολιτευτεί ο Γιώργος Κοκκόλης, 28χρονος, νυν αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου που δεν προέρχεται από την κομματική νεολαία. Στην Πέλλα θα είναι στις λίστες ο περιφερειακός σύμβουλος Λάκης Βασιλειάδης, ενώ στον Έβρο η Χρύσα Μπαχαρίδου. Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι στις λίστες ο δικηγόρος Νεκτάριος Φαρμάκης, στην Εύβοια θεωρείται πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του 30χρονου πολιτικού επιστήμονα Νίκου Λυσιγάκη, ενώ στις Κυκλάδες, θα είναι στις λίστες ο 35χρονος Φίλιππος Φόρτωμας, ιστορικός στο επάγγελμα και συνεργάτης σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην Ξάνθη θα είναι υποψήφιος ο Μιχάλης Πουσπουρίκας ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, ενώ στη Ροδόπη ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής σήμερα, Αντώνης Γραβάνης, από τα γνωστότερα “Καραμανλικά-Στυλιανιδικά” στελέχη.

πηγή: kathimerini.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr