«Η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG). Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα επενδύσουμε εθελοντικά, εκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις στη βόρεια Ελλάδα, με έμφαση σε προγράμματα που θα υλοποιηθούν στις Περιφέρειες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός, δηλαδή τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Έχουμε δεσμευτεί να τηρούμε τα σχετικά διεθνή πρότυπα (Κατευθυντήριες Οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης, μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, για Στρατηγικές Επενδύσεις σε Κοινότητες)».

Τα παραπάνω τονίζουν εκπρόσωποι του TAP, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τις τοπικές κοινότητες ώστε να επιλέξουν και να διαμορφώσουν βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές επενδύσεις σε έργα κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, τα οποία θα υποστηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών τους προτεραιοτήτων.

%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%b1%cf%81-3«Ο TAP στηρίζει καινοτόμες δράσεις που συμβαδίζουν με τις αρχές του, όπως αυτές περιγράφονται στον Κώδικα Δεοντολογίας του, και τηρούν τις προδιαγραφές του για την Υγεία και την Ασφάλεια. Στα βασικά κριτήρια επιλογής συμπεριλαμβάνονται επίσης η έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο TAP, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, και η πραγματική υποστήριξη των αναγκών των κοινοτήτων», υπογραμμίζουν ακόμη τα στελέχη του ΤΑΡ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη στρατηγική του TAP, οι τέσσερις άξονες επιλογής, αφορούν σε έργα που:

– Ενισχύουν τα μέσα βιοπορισμού στις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.

– Υποστηρίζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

– Καθιστούν εφικτή τη βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, μέσω της υποστήριξης στην εκπαίδευση και επιμόρφωση.

– Βελτιώνουν την περιβαλλοντική διαχείριση μέσω – μεταξύ άλλων – της υποστήριξης της βιοποικιλότητας.

Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, ο TAP προκρίνει τη συνεργασία με ΜΚΟ (όπου αυτό είναι εφικτό), την από κοινού συνεισφορά με τους δικαιούχους των έργων, και την απόδοση ίσης έμφασης σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων και υποδομών.

Μέχρι σήμερα ο TAP έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως τα Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), καθώς και δωρεές σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις μέσω της συνεργασίας του με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και όχι μόνο.

%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%b1%cf%81-2Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP)

Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χιλιομέτρων αγωγός, θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους Αλεξανδρούπολης (ελληνοτουρκικά σύνορα), και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία, και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία.

«Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, κ.ά. Η προσγειάλωσή του στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία», συμπληρώνουν ιθύνοντες του έργου, και επισημαίνουν: «Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του, και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται περί τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν, γύρω στις αρχές του 2020».

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Περισσότερες πληροφορίες: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline