εβζΟριστικό είναι πλέον το λουκέτο στα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας της ΕΒΖ ΑΕ, αφού το Δ. Σ. της ζαχαροβιομηχανίας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιουλίου, αποφάσισε κι επίσημα να διατηρήσει σε λειτουργία, ενόψει της καμπάνιας του φθινοπώρου, μόνο το ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας.

Tη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, στους δύο νομούς, μετέφερε σύσσωμη η διοίκηση της ΕΒΖ, όταν μετά το πέρας της συνεδρίασής της, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, που δεν ήθελαν να πιστέψουν στα αφτιά τους, και τους γνωστοποίησε πως η εισήγηση της Kantor για την αναστολή λειτουργίας των δύο μονάδων έγινε αποδεκτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, πως κατά την ολιγόλεπτη ενημέρωση επισημάνθηκε ότι για το προσωπικό των εργοστασίων στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, ένα μέρος του θα μεταφερθεί για να καλύψει ανάγκες στη μονάδα στο Πλατύ, κάποιοι θα χρησιμοποιηθούν στις εργασίες συντήρησης και για άλλους θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η αποστροφή περί εθελουσίας εξόδου, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό από τη μια η διοίκηση να επιχειρηματολογεί και να λέει ότι η παύση λειτουργίας των δύο εργοστασίων θα είναι προσωρινή και ότι από την επόμενη χρονιά αν οι παραγωγοί καλλιεργήσουν πολλά τεύτλα θα ξαναλειτουργήσουν και από την άλλη να ετοιμάζει πρόγραμμα για να αποχωρήσει μέρος του προσωπικού. «Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν. Δεν τους πιστεύουμε πλέον ότι και να λένε. Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία», τόνισε στο Agronews ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ ΑΕ κ. Βαγγέλης Μπιμπισίδης, εμφανώς «μουδιασμένος» όπως όλο το προσωπικό από αυτή την εξέλιξη, αλλά και από τη στάση των πολιτικών από τους οποίους ζητήθηκε το περασμένο χρονικό διάστημα να ασκήσουν πίεση για να αποτραπεί το λουκέτο, χωρίς αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης με περίσσεια δηκτικότητα εξαπολύεται επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, στην οποία καταλογίζεται η απόφαση για το κλείσιμο των δύο μονάδων και παράλληλα γίνεται λόγος για εγκληματική ενέργεια που οδηγεί στην αποβιομηχάνιση δύο ακριτικών νομών, ενώ ζητείται και η παραίτηση όσων υπογράψουν την απόφαση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται ως ανοσιούργημα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ανακοίνωσε δια των εκπροσώπων της το οριστικό κλείσιμο των δύο εργοστασίων ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Συνεχίζοντας το επάξιο έργο της Ξάνθης και της Λάρισας, υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για στήριξη του πρωτογενή τομέα και της περιφερειακής ανάπτυξης. Από σήμερα ολοκληρώνεται η αποβιομηχάνιση δύο ακριτικών νομών της Μακεδονίας και της Θράκης. Επειδή θεωρούμε την ενέργεια αυτή εγκληματική και καταστροφική για την αγροτική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, καλούμε άμεσα τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να μην προσυπογράψουν το ανοσιούργημα αυτό και να υποβάλλουν την παραίτησή τους, σαν ύστατη αντίδραση στο έγκλημα που συντελείται.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΑΡΚΑΚΗΣ »

Πηγή: Agronews-Λεωνίδας Λιάμης